30 büyükşehir içinde Bursa 19. sırada! Bakın hangi alanda?

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Türkiye’de 30 büyükşehir arasında yapılan önemli bir değerlendirmeyi bugünkü köşesinde taşıdı…

30 büyükşehir içinde Bursa 19. sırada! Bakın hangi alanda?

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Pandemi ve hayat pahalılığı, iğneden ipliğe hemen her şeyin fiyatını yükseltti. Belediyelerin vatandaşa verdiği temel hizmet kalemlerinde de zaman zaman artışlar oldu. Ulaşımdan suya kadar ülke genelinde belediyeler fiyatlarını artırmak durumunda kaldı.

Bursa’nın ulaşım ve su fiyatları ara ara muhalefetin diline dolanır. Muhalefet partisi yöneticileri Bursa’da bu iki hizmet kaleminin diğer kentlere göre daha ‘pahalı’ olduğunu gündeme getirirler.

Oysa, Türkiye genelinde yapılan tarafsız bir araştırma ortaya koymuş ki, Bursa her ay TÜFE oranında değişen meclis onaylı tarifesine rağmen, Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyesi içinde su fiyatı sıralamasında 19. sırada görünüyor.

Bu bizim tespitimiz değil.

Zaten, sık sık Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da her konuşmasında dile getiriyor. Bursa’nın hem kentiçi toplu taşıma hem de su fiyatlarında büyükşehirler arasında, ‘en uygun kent’ olduğunu üstüne basa basa vurguluyor.

Tabloyu dün Twitter’da dolaşırken fark ettik.

AK Partili Büyükşehir Belediyesi’nin yönetimindeki Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü’nün Ocak 2022’deki 1 metreküp su fiyatı 6.22 lira ile 19. sırada görünüyor. Listede başı metreküp fiyatı Şubat 2022’de 13.82 lira ile CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi çekiyor.

Bursa, nüfus büyüklüğü açısından İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi 5 büyük kent içinde de su faturaları pahalılık sıralamasında son sırada yer alıyor.

Son zamlarla elektrik, doğalgaz ve artıma ürünleri gibi kalemlerde aşırı düzeyli artışlara rağmen artık ucuza su mal etmenin de kolay olmadığı biliniyor. Buna rağmen Bursa’nın bütçesinden fedakârlık yaparak fiyatları makul düzeyde tutmaya gayret gösterdiği anlaşılıyor.

BUSKİ’’nin yenilenebilir enerji türlerine yaptığı yatırımlarla, kurumsal elektrik sarfiyatının bir bölümünü bu yola temin etmesinin de su faturalarına olumlu manada yansıdığını söyleyebiliriz.

GES, HES ve arıtma tesislerindeki çamur yakmadan elde edilen enerjiye kadar kadar değişik kalemlerden elde ettiği elektrikle kendi faturalarını azaltan BUSKİ’nin, bunu da halkın su faturalarına yansıttığı ve kimi yatırım kalemlerinden de feragat ettiği anlaşılıyor.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X