367 bin mirasçıya tebligat

Bakanlık, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek amacıyla 367 bin 264 mirasçıya 3 ay içinde tarım arazi mülkiyetlerinde intikal işlemlerini tamamlamaları için tebligat gönderdi.

367 bin mirasçıya tebligat

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım arazilerinin parçalanmasının önüne geçmek için birtakım tedbirlerin alınmasına yönelik talimat verdi. Tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesinin önlenmesi amacıyla 2014’te Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda yapılan değişiklikle mirasa konu tarımsal arazilerde mülkiyet devrinin esas olduğu ve mirasçılar arasında anlaşma sağlanması halinde mülkiyet devri işlemlerinin mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanması maddesi hükme bağlanmıştı. Ayrıca, bu süre içinde tamamlanmaması halinde Bakanlık tarafından mirasçılara Kanun hükümlerinin uygulanması için 3 ay ek sürelerinin olduğu konusunda mirasçılara bulunulması gerekliliği getirilmişti.

MAYIS 2014’TEN SONRA

Bu kapsamda Bakan Çelik’in de talimatıyla 15 Mayıs 2014’ten sonra ölen ve kanun gereğince 1 yıllık süre içinde intikal işlemlerini başlattığı tespit edilen 73 bin 533 murisin 367 bin 264 mirasçısına 3 ay içinde intikal işlemlerini tamamlamaları gerektiği konusunda tebligat gönderildi. Gönderilen tebligat ile mirasa konu tarım arazilerinin mirasçılar tarafından bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devrini, noter senedi ile kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devrini, mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları limited şirkete devrini veya söz konusu tarım arazilerinin tamamının mülkiyetini aynı anda üçüncü kişilere devrini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Mirasçılara verilen 3 aylık ek süre sonunda da mülkiyet devrinin tamamlanmaması halinde Bakanlık, ilgili Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde arazilerin istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi veren istekli mirasçıya devrine, aksi halde üçüncü kişilere satılması için resen dava açabilme yetkisine sahip.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMASI

Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce tarım arazilerinin korunması için yürüttüğü uygulamalar çerçevesinde 1 Ocak 2015 itibarıyla 59 ilde 261 ilçede 4 bin 271 uygulama alanında çalışmalar yürütülüyor. Arazi dağıtım çalışmalarında da 2014 yılı sonuna kadar 180 köyde 14 bin 159 çiftçiye toplam 93 bin 519 hektar arazi dağıtıldı. Halen 39 köyde toplam 3 bin 392 hektar arazinin dağıtım çalışmalarına devam ediliyor.

28 MİLYON METREKÜP TAŞ TOPLANDI

Türkiye’de 2015 yılı sonu itibarıyla tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında, 47 bin kilometre tarla içi ve köy içi yol yapıldı. Söz konusu arazilerde 4 bin 950 kilometre atık su şebekesi, bin 550 fosseptik gerçekleştirildi, tarım arazileri üzerinde bulunan 28 milyon metreküp taş toplanarak yaklaşık 4 bin hektar kullanılamayan alan tarıma kazandırıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X