‘4.0 trenini’ kaçırmamalıyız

Küçük teknoloji şirketlerinin birleşmesi ve buna ön ayak olunması gerektiğini belirten ENOSAD Başkan Yardımcısı Ömeroğlu, 30 yıldır teknoloji işi ile uğraşanların artık bu işi bırakmak istediğini kaydetti.

‘4.0 trenini’ kaçırmamalıyız

ASLIHAN AYDIN

Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Sami Ömeroğlu, Endüstri 4.0 ile dünyanın başka bir noktaya evrildiğini, Türkiye’nin bu treni kaçırmaması gerektiğini söyledi. 

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından ‘Endüstri 4.0 Uygulamaları’ konulu panel önceki gün gerçekleştirildi. BUSİAD EVİ’ndeki toplantıda konuşan Sami Ömeroğlu, Endüstri 4.0’ın katma değerin geri dönmesi için Çin’e karşı yapılmış hareket olduğunu vurguladı. 

Türkiye’nin de diğer ülkeler gibi bu işi yakalamış olduğunu dile getiren Ömeroğlu, “Daha önce yaptıklarımızın üzerine bir şeyler ilave etmemiz gerekiyor. Sanayicilerin de bu işi istemeleri lazım. Bu treni kaçırmamalıyız. Dünya başka bir noktaya evriliyor” dedi. Küçük teknoloji şirketlerinin birleşmesi ve buna ön ayak olunması gerektiğini savunan Ömeroğlu, “30 yıldır teknoloji işi ile uğraşanlar artık bu işi bırakmak istiyor. Fiyat ve zaman baskısı var. 3 günde Ar-Ge yapılamaz. Endüstrideki üretici de haklı, hemen katma değer yaratmak istiyor. Paradoksal bir durum söz konusu” diye konuştu. 

ROBOTİK HATLAR

Emko Elektronik Genel Müdürü Ayhan Ispalar da, düşen maliyetler nedeniyle batılı ülkelerin, bir zamanlar doğuya kaydırdıkları üretimi yeniden kendilerine geri çekmeye çalıştıklarını ileri sürdü. Endüstri 4.0’ın da üretimin ana katma değer kalemlerinin batıya dönmesi çalışması olduğunu vurgulayan Ispalar şöyle devam etti: 

”Türkiye’de geleceğin fabrikaları algısı ve teknolojik olgunluk seviyesi düşük. Akıllı fabrika yazılımları, robotik hatlar, otomasyon teknolojileri ve ekipmanlar konusunda Türkiye zayıf kalıyor. Devlet bu konuda ciddi politika geliştiriyor ve önemli bütçeler ayrılıyor. Ancak iş gücü sanayiden hizmet sektörüne kayıyor. Yeterli sayıda ve deneyimli iş gücü oluşmuyor. Yatırım geri dönüşü beklentisinin kısa olması, daha uzun sürede kazanç getirmesi beklenen Endüstri 4.0 yatırımlarına olan ilgiyi azaltıyor.”

İSTİHDAMI DÜŞÜRMEYECEK

Schneider Electric OEM Segmnet Müdürü Kerem Barlak, Endüstri 4.0’ın kaynakların optimizasyonu ve verimli çalışmak için önemli olduğunu söyledi. 

Ancak bazı soru işaretleri olduğuna dikkat çeken Barlak, “Her şeyi internet dünyasına attığımızda ürettiğimiz teknolojilerin nasıl korunacağı konusunda sıkıntılar var” dedi. Endüstri 4.0’ın işsizliği artıracağına dair söylentilerini hatırlatan Barlak, işlerin azalmayacağını, evrileceğini ve yeni iş kollarının oluşacağını kaydetti.

Festo Müşteri Çözümleri Müdürü Fikret Akyüz ise Endüstri 4.0’ın istihdamı düşürmeyeceğini savundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X