4 adımla bankaların yükü hafiflesin

Akbank CEO’su Hakan Binbaşgil, 4 temel noktada atılacak adım ile bankacılık sektörüne gelen yüklerin hafifleyebileceği görüşünde. Binbaşgil, ayrıca ek rahatlamaların da sağlanabileceğine işaret ediyor.

4 adımla bankaların yükü hafiflesin

Makro ihtiyati tedbirlerin, bankacılık sektöründe sermaye yeterliliği, işlem maliyetleri ve karlılık oranlarını etkilediğine işaret eden Akbank CEO’su Hakan Binbaşgil’in sektörün yüklerinin hafiflemesi için somut önerileri var. 

 

Binbaşgil’in önerileri, zorunlu karşılık tutarlarına, aktiflerin faiz maliyeti kadar faiz ödenmesinin, genel karşılık giderleri üzerindeki vergi yükünün azaltılmasının, şube harçlarının üzerindeki vergilerin kaldırılmasının ve son olarak bankaların gider kalemlerinde yer tutan KDV’lerin vergilerden mahsubu olarak sıralanıyor. Binbaşgil’in, yeni bir düzenleme ile ek rahatlama sağlayacağını düşündüğü alan ise mevduat tarafı. 

 

Bankacılık sektörü için 2015 daha önceki yıllardan farklı geçti. Sektör bir değil birkaç cephede savaştı. Özkaynak karlılığında gelinen nokta ile Hazine tahvil getirisi arasındaki fark 1 puana kadar indi. Tüm yıl boyunca sektörün ana gündem maddeleri özkaynak karlılığı, sermaye yeterlilik rasyosu, aktif kalitesi, kurdaki yükselişin şirketler kesimine etkileriydi. Halbuki çok değil bundan sadece 2-3 sene önce herkesin birinci gündem maddesi büyüme ve daha çok büyümeydi.

 

Nitekim sürdürülebilir karlılık ve özkaynak gelişiminin 2015’te bankacılık sektörün en öncelikli konusu olduğunu ve önümüzdeki yıllarda da bu konunun önemini koruyacağını belirten isimlerden biri de Akbank CEO’su Hakan Binbaşgil oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X