4 cenaze 17 şüpheli

Diyarbakır’da Hüda-Par’lı Aytaç Baran’ın öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda yaşamını yitiren HDP’li 3 kişi, partilerin mutabakatıyla aynı mezarlıkta ancak farklı saatlerde defnedildi. Saldıran 17 şüpheli gözaltında.

4 cenaze 17 şüpheli

Diyarbakır Yenişehir’deki Şehitlik semtinde önceki gün Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran (36), evinden çıkıp yakında bulunan dernek binasına giderken silahlı saldırıya uğramıştı. 

Saat 15.00 sıralarında çapraz ateşe tutun Baran, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Baran’ın öldürülmesinin hemen ardından bu kez aynı semtteki 46. ve 57. sokağa karşı saldırı düzenlendi. Lice’nin bir köyü olan Sisi adlı kahveye uzun namlulu silahlarla yapılan baskında Bayram Özelçi ile Emin Ensen öldürüldü. Akşam saatlerinde ise Şehitlik semtinde bir apartmanda düzenlenen silahla saldırıda ise Bayram Dağtan öldürüldü. Dağtan ile birlikte olaylarla ilgili ölenlerin sayısı 4’e yükseldi. 

Şehitlik Semti başta olmak üzere birçok yerde esnaf kepenklerini kapatırken, vatandaşların da evlerine çekildiği görüldü. Kentin kritik noktalarına ise ‘Kirpi’ adı verilen araçlarla jandarma timleri konuşlandırıldı.

GECE 2 SALDIRI DAHA

Diyarbakır’da Bağlar ve Sur İlçesi’nde de gece 2 ayrı silahlı saldırı daha gerçekleştirildi. Bağlar’daki bir akaryakıt istasyonunun arkasında bulunan marketin sahibi Ahmet Öner ile Sur İlçesi’ndeki Saraykapı Mahallesi’nde manav işleten Fesih Canikli uğradıkları silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı. Öner ve Canikli’nin durumunun ciddiyetini koruduğu, saldırıların Şehitlik semtindeki olaylarla bağlantılı olduğu belirtildi. 

EMNİYET AÇIKLADI: 17 KİŞİ GÖZALTINDA

Polis, saldırılar sonrası gece yarısından sabaha kadar operasyonlar düzenledi. Havadan helikopterlerin de destek verdiği operasyonda toplam 17 kişi gözaltına alındı. 

Diyarbakır Valiliği ise, olaylarda 11 kişinin yaralandığını bildirdi. Valilikten yapılan yazılı açıklama şöyle: “Sabah 27 adreste arama yapıldı, 2 av tüfeği ele geçirildi. Olaylarda 7’si silahla olmak üzere toplam 11 kişi yaralandı. Saldırılarla ilgisi olduğu değerlendirilen 17 kişi ise göz altında. Ayrıca yapılan aramalarda; 9 av tüfeği ve çok sayıda fişek, 4 Kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 5 tabanca ve şarjör ile fişek, 1 adet Uzi marka otomatik silah ele geçirildi. Provokasyonlara karşı halkımızın sağ duyulu olması ve bu tür davranışlara itibar etmemesi büyük önem arz ediyor.” 

BAŞVACILIK, SOSYAL MEDYAYI İNCELİYOR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma ise devam ediyor. Başsavcı Ramazan Solmaz’ın bizzat yönettiği soruşturmada 2 başsavcıvekili ve 4 savcının da görev yaptığı, sosyal medya paylaşımlarının da inceleme altında olduğu belirtildi. Yetkililer, sosyal medyada yer alan bilgileri de ihbar kabul edilerek değerlendiriyor.

Sosyal medyada yer alan bilgilerin çoğunlukla provokasyon içerikli olduğuna dikkati çeken Diyarbakır Başsavcısı Ramazan Solmaz, halkı sokağa çağırmaya ilişkin çağrıların kimler tarafından yapıldığını kısa sürede tespit edeceklerini söyledi.

Bu arada, olayların büyümemesinde Hüda-Par ve HDP yöneticilerinin sağduyu çağrısı da etkili oldu.

HANGİ ÖRGÜTSEL YAPI?

Yetkililer ayrıca, Aytaç Baran’ın vurulması olayının örgütsel bir yapılanmanın organizasyonunda olabileceğini değerlendirdiklerini söyledi. Saldırıyı düzenleyen örgütsel yapının kim olduğunu açıklamayan yetkililer, etkin bir soruşturma yürütülebilmesi için araştırmaların sürdüğünü vurguladı. 

CENAZE MUTABAKATI

Bu arada, cenazelerinin defnedilmesi konusunda HDP ile Hüda-Par yetkilileri arasında dün görüşme yapıldı. Her iki partinin yetkilileri, cenazelerin aynı anda Yeniköy Mezarlığı’na defnedilmesi sırasında gerginlik olabileceğini ihtimali üzerine toplantı düzenledi. Provokasyon olasılığına karşı cenazelerin defnedilmesinin sırayla yapılmasında uzlaşan taraflar, olaylarda hayatını kaybeden 3 kişinin sabah saatlerinde, Aytaç Baran’ın ise akşam saatlerinde gömülmesinde mutabakata vardı.

HDP üyesi olduğu açıklanan Bayram Özelçi, Emin Ensen ve Bayram Dağtan’ın cenaze törenine HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Akşam saatlerinde mezarlığa götürülen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın cenaze töreni de yoğun kalabalığın katılımıyla gerçekleşti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X