4 milyar lira toprakta kalıyor

Konya Ticaret Borsasının (KTB) yaptığı araştırmaya göre, hububatta hasat sonrası tarlada bırakılan sap ve samanın ekonomik değeri yaklaşık 4 milyar lirayı buluyor. Sap ve samanın topraktan sıfıra yakın şekilde alınması, hem anız yakımının azalmasına hem d

4 milyar lira toprakta kalıyor

KTB Başkanı Hüseyin Çevik, bu sezon hububat hasadının sonuna yaklaşıldığını, arpa ve buğdayını kaldıran çiftçinin tarlada kalan sap ve samanı yakmaması gerektiğini söyledi. Üretim yapan çiftçinin tarladaki her unsuru ‘milli servet’ olarak değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Çevik, ”Saman ve sap, ekonomik katma değer sağladığı için üreticimiz bilinçli bir şekilde bunları tarladan sıfıra yakın şekilde almaya çalışıyor. Bu bilinçlenmenin ülkemiz genelinde yaygınlaşması, 3,5 milyar lira ile 4 milyar lira arasında ekonomiye katkı sağlayacaktır” dedi. Hayvancılıkta kaba yem denilen hayvan gıdasının önemli bir bölümünün sap ve samandan oluştuğunu hatırlatan Çevik, üreticideki bilinç ve hassasiyetin hayvancılıkta maliyetin aşağıya çekilmesinde önemli unsur olduğunu dile getirdi.

YAĞIŞLAR MALİYETİ AZALTTI

Çevik, Türkiye genelinde hububat rekoltesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile uluslararası bazı firmaların verilerine göre geçen yıla oranla yüzde 7 ile 8 arasında arttığını belirtti. Bu seneki yağışların, çiftçi için üretim maliyetini düşürdüğüne dikkati çeken Çevik, şunları kaydetti: ”Yağışların en önemli katkılarından biri çiftçimizin enerji tüketimi olarak harcadığı sulama, damlama sulama ve mazot gibi ihtiyaçlarını azaltmış olmasıdır. Bunu rakamsal olarak açıklamak gerekirse kurak dönemde bir çiftçimizin ortalama 20 bin lira gideri vardı. Fakat bu sene alınan bereketli yağışlar çiftçimizin yüzde 50-60 masraftan kar etmesini sağladı. Çiftçimiz geçen yıl ektiği tarlaya 6 kez su verirken bu sene 2-3 sulamada verimini aldı.”

‘ANIZ YAKMAYIN’ UYARISI

KTB Başkanı Çevik, hububatın kaldırılmasının ardından anız yakan çiftçilere de uyarılarda bulundu. Tarım alanlarının gelecek nesillere sağlıklı şekilde bırakılması gerektiğinin altını çizen Çevik, ”Anız, hububat kaldırıldıktan sonra toprağa karışırsa organik yapısını güçlendiriyor. Toprağın en verimli derinliği 10-15 santimetreye kadar olan kısmıdır. Eğer anızı yakmaz, toprağa karıştırırsak bir sonraki yıl daha yüksek verim alınır. Anızın yakılmasıyla topraktaki organikler de yanmış oluyor. Bu da çiftçimize, milli servete ve soluduğumuz havaya zarar veriyor” ifadelerini kullandı. Çevik, anız yakımının toprak erozyonuna sebebiyet verdiğini, bu konuda caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X