40 işçi işe iade davasını kazandı

Otomotiv sektöründe geçen yıl yapılan eylemler sonrasında Tofaş’ta işten çıkarılan 40 işçi, açtıkları işe iade davasını kazandı. Ancak işçiler, mahkeme sendika değiştirdikleri için işten çıkarıldıklarını kabul etmeyince kararı temyiz edecekler.

40 işçi işe iade davasını kazandı

ASLIHAN AYDIN

 

Metal sektöründeki iş bırakma eylemlerinin sonrasında işinden olan çalışanların, hukuk mücadelesi sürüyor. Dün 3’üncü ve 9’uncu iş mahkemesinde, Tofaş Fabrikası’ndan çıkarılan 40 işçinin işe iade davası görüldü. Duruşma sonrasında açıklama yapan Çelik İş Sendikası’nın Avukatı Aras Arslan, “İşe iade davasını kazandık. Tofaş Fabrikası’nın bu çalışanları hukuka aykırı şekilde çıkardığı tespit edilmiş oldu. Ancak mahkeme çalışanların sendikal sebeple işten çıkarıldıklarına dair karar vermediği için konuyu Yargıtay’a taşıyacağız” dedi.

TAZMİNAT İSTİYORLAR

Mahkemenin 4 ay boşta geçen süre ücreti ve diğer haklarının ödenmesine, iş başı yaptırılmaması durumunda kişilerin kıdemine göre 4-8 ay iş güvencesi tazminatına hükmettiğini dile getiren Arslan, “Bir kişi sendika üyesi ise ve sendikal sebeple işten çıkarıldığını iddia ediyorsa, işe iade davasında 4 ay boşta geçen süre ücreti yanında 1 yıllık sendikal tazminat ödemesi yapılır diye tespit altına alınır. Biz de işçilerin Çelik İş Sendikası’na üye olmaları nedeniyle işten çıkartıldıkları için sendikal tazminat talep etmiştik” diye konuştu. Diğer işçilerin işe iade davaları önümüzdeki günlerde görülecek.

NELER YAŞANMIŞTI?

Oyak Renault, Tofaş, Coşkunöz, Mako gibi otomotiv devlerinde çalışan binlerce işçi, geçen yıl mayıs ayında, ‘ek sözleşme’ talebi ile eylem başlatmıştı. Bu süreçte haklarını savunamadığı gerekçesiyle bir grup işçinin Türk Metal Sendikası’ndan istifa ettiği bildirilmişti. Bir süre sonra bu işçilerin bir kısmı tekrar aynı sendikaya geri dönerken, bir bölümü de sendikalarını değiştirmişti. Eylemlerin sonunda Tofaş Fabrikası’nda 82 kişi işten çıkartılmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X