4,1 milyon hektar tarım arazisi kayboldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toprağın feryadını herkesin duyması gerektiğini vurgulayarak, 26 yılda 4,1 milyon hektar tarım arazisinin kaybolduğunu söyledi.

4,1 milyon hektar tarım arazisi kayboldu

Bayraktar, Türkiye’nin dünyada toprak rezervi en fazla azalan 20 ülkeden biri olduğunu belirterek, çok iyi koruması gereken tarım arazilerinin geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıktığını ifade etti. 

Milli tarım projesinin en önemli konu başlıklarından birinin arazi toplulaştırma çalışmalarının hızlandırılması ve ekilemeyen tarım alanlarının ekimine ağırlık verilmesi olduğunu hatırlatan Bayraktar, ”Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, verimli tarım arazilerini korumak için 141 büyük ovayı SİT alanı ilan etti. Geçtiğimiz günlerde bu ovalara 51 ova daha ekledi ve sayıyı 192’ye çıkardı. Bunu toprağı korumak için atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. 192 ovanın SİT alanı ilan edilmesi, bu sayının 212’ye çıkarılacağının açıklanması da fevkalade önemlidir. Bütün ovalar bu kapsama alınmalı ve korunmalıdır. SİT kararının istikrarlı şekilde uygulanması için konunun takipçisi olacağız. Herkesi bu topraklara sahip çıkmaya davet ediyorum. Tarım topraklarını kaybediyorsak bu suç hepimizindir. Herkes bunun sorumluluğuyla hareket etmeli. Toprağın feryadını herkes duymalı. 26 yılda 4,1 milyon hektar tarım arazisinin kaybının hesabını torunlarımıza veremeyiz” dedi.

Türkiye’de 9 milyon hektar alanda tarım yapıldığı halde çiftçinin destek alamadığının altını çizen Bayraktar, beklediği geliri elde edemediği için de tarımdan vazgeçtiğini dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X