415 metre kaldı

İstanbul Boğazı’nda yapımı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde iki yakanın birleşmesine 415 metre kaldı.

415 metre kaldı

Köprünün 923 tonluk en ağır tabliyesi olan 20’inci tabliye de yerleştirildi. Böylece 59 tabliyeden 41’inin montaj ve kaynak işlemi sona erdi. Köprüyü taşıyacak iki sistemden biri olan eğik askı halatlarının montaj işlemlerinde sona gelindi. Eğik askı halatlarından 156’sının montaj işlemi tamamlanırken, ana açıklıktaki 44 çelik tabliyenin asılmasında kullanılacak eğik askı halatların 5’te 4’ünden fazlasının montaj işlemi bitirilmiş oldu. 

Toplam ağırlığı 8 bin 787 ton olan, eğik askı halatlarının uzunlukları ise 154 ile 597 metre arasında değişiyor. Çapları 225 ile 315 milimetre olan “ductların” içinde yer alan halatların toplam büklüm uzunluğu 6500 kilometreye kadar ulaşıyor. Her bir büklüm içinde çapı 5,2 milimetre olan, 7 tel bulunuyor.

40 BİN TON YÜK

3. Boğaz Köprüsü Projesinde hem Avrupa hem de Asya Yakasındaki çalışmalarla eş zamanlı olarak sürdürülen ana kablo çekim işlemi de tamamlandı. Toplam 13 bin ton olan iki ana kablo kendi ağırlıklarının yanı sıra 40 bin ton yük taşıyacak. Ağustos ayında başlanan ana kablo çekim işlemi 2 ay gibi kısa sürede sona ererken, çalışma kapsamında 71 bin 645 kilometre halat çekildi. Öte yandan 21. çelik tabliyeden sonra eğik askılı halatların konulması işleminde değişikliğe gidilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X