45 sıcak gün

Seçimleri geride bırakan Türkiye’yi önümüzdeki süreçte koalisyon, azınlık hükümeti veya erken genel seçim senaryoları bekliyor.

45 sıcak gün

7 Haziran Genel Seçimleri’nde hiçbir parti tek başına iktidar olabilmek için gerekli olan 276 oyu alamadı. Önümüzdeki koalisyon için görüşmelere başlanacak. Peki süreç nasıl işleyecek?

25. Dönem Parlamentosu, milletvekillerinin yemin etmesinin ardından, yeni hükümet kurulması sürecine sahne olacak. Meclis’i, bu haftadan itibaren uzun sürecek yoğun bir mesai takvimi bekliyor. TBMM Genel Kurulu, milletvekili seçim sonuçlarının YSK’ca TRT’de ilanını takip eden 5. gün toplanacak, bu ilk birleşimde milletvekilleri yemin edecek. Bu birleşimin, geçmiş dönemler dikkate alındığında, 22 Haziran Pazartesi gününden önce yapılması mümkün görünmüyor.

MECLİS BAŞKANLIĞI

Yemin töreninin ardından, TBMM’nin 26. Başkanı’nın seçimi için takvim de işlemeye başlayacak. Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek. Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul’un onayına sunulacak.

HÜKÜMETİN KURULMASI

Bunun ardından yeni hükümetin kuruluş süreci başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimin sona ermesiyle en çok oyu alan AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirecek. Yeni hükümetin 45 gün içinde kurulması gerekiyor. Cumhurbaşkanı, 45 gün içinde bir hükümetin kurulamaması durumunda, partilerin sandalye dağılımına göre oluşturulacak geçici Bakanlar Kurulu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu durumda Türkiye’de yeni bir seçim süreci başlayacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X