4,5G ihalesi sonuçlandı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan 4,5G Yetkilendirmesi İhalesi’nde F1 paketi için en yüksek teklifi Avea, F2 paketi için Vodafone, F3 paketi için Turkcell verdi.

4,5G ihalesi sonuçlandı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan IMT-Advanced (4,5G) Yetkilendirmesi İhalesinde KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 Euro teklif verildi.

İhale Komisyonu Başkanı Deniz Yanık, ihale sonunda yaptığı konuşmada, Avea tarafından A2, B1, C2, E3 ve F1 paketleri, Turkcell tarafından A3, B3, C1, D1, D2, D3, E1, F3 paketleri, Vodafone tarafından A1, B2, C3, E2 ve F2 paketlerine en yüksek tekliflerin geldiğini ifade ederek, söz konusu tekliflerin Kurul onayına sunulacağını bildirdi.

Avea’nın tekliflerinin toplamının 954 milyon 678 bin 101 Euro, Vodafone’nun 777 milyon 974 bin 460 Euro ve Turkcell’in 1 milyar 623 milyon 460 bin 82 Euro olduğunu belirten Yanık, “İhale kararı, İhale Yetkilisi olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından onaylanmasını müteakip kesinleşecek” dedi.

İhalede 5 frekans bandında 18 paket için toplam KDV hariç 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 Euro teklif verildi. 2 paketin ise şartname doğrultusunda mevcut operatörler dışında istekli olmadığı için satışı yapılmadı.

Turkcell 8 pakette, Avea ve Vodafone ise 5’er pakette en yüksek teklifi verdi. Sabah 10.30’da başlayan ihale, verilen aralarla yaklaşık 6,5 saat sürdü. 

“Hedeflenin 1,5 katı civarında gelir elde edildi”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise 4,5G Yetkilendirmesi İhalesi’nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bugün 4,5G ihalesinin ilk aşamasının tamamlandığını belirten Sayan, 2,3 milyar Euro artı KDV asgari bedelle çıkılan ihalede, yaklaşık 3 milyar 356 milyon Euro artı KDV ile toplamda 3 milyar 960 milyon Euro’luk değere ulaştıklarını ifade etti. 

Bugünkü kur rakamıyla bunun yaklaşık, 13,2 milyar lirayı aşkın bir değeri ifade ettiğine dikkati çeken Sayan, hedeflenen asgari bedelin 1,5 katı civarında gelir elde edildiğini kaydetti. 

Sayan, yaklaşık olarak Turkcell’in 1,6 milyar artı KDV, Avea’nın 954 milyon Euro artı KDV, Vodafone’un ise 777 milyon Euro milyon Euro artı KDV ihale bedellerini teklif ettiğini belirterek, “Emeği geçen herkese, başta ihale komisyonu ve tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum ve vatanımıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. 

Bundan sonra ne olacak? 

Bundan sonraki süreçte ihale komisyonunun karar tutanaklarını hazırlayacağını ve ihale yetkilisi olarak, bunu BTK üst kuruluna sunacağını anlatan Sayan, üst kurulun onayının ardından sonucun, teklif veren işletmecilere tebliğ edileceğini, GSM ve 3G imtiyaz sözleşmelerinin tadil edileceğini, ayrıca işletmecilerin imza için davet edileceğini söyledi. 

Sayan, IMT yetkilendirme belgesinin kesin teminatın yatırılmasının ardından verileceğini, hizmet verilmeye ise 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren başlanacağını kaydetti. 

“Telekomünikasyon sektöründe ihraç eden bir ülke olma yolunda ilerliyoruz”

Operatörlerin yerlileştirme yapmaları için fazla zamanlarının olmadığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine de Sayan, önceki ihale ile bu ihale arasındaki en büyük farkın, yerlileştirilme oranının artırılması olduğunu söyledi. 

Telekomünikasyonun, stratejik bir sektör olduğunu düşündüklerinin altını çizen Sayan, “Bu sektörde artık sadece ithal eden ülkeden, kendi ürünlerini üreten ve gerektiği takdirde ihraç eden bir ülke olma yolunda ilerliyoruz. Operatörlerimiz, üreticilerimiz bu anlamda hazırlıklarına başladılar. Biz bunu karşılayacaklarını düşünüyoruz” dedi. 

Netgsm Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal’ın, 4,5G ihalesinin iptali için mahkemeye başvurduklarına yönelik açıklamaların hatırlatılması üzerine de Sayan, konuyu basından takip ettiklerini, kendilerine ulaşan resmi bir bilginin olmadığını bildirdi. 

Sayan, hukuka saygılı olduklarını belirterek, şartnamenin öngördüğü şekilde ihalenin ilk aşamasını tamamladıklarını sözlerine ekledi.

“4,5G hepimize hayırlı olsun”

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise ihalenin ardından yaptığı açıklamada, “Turkcell olarak, Türkiye’nin en hızlı, en yüksek kapasiteli, bugünkü fiber hizmetinden bile daha hızlı mobil servisini vermek için cansiperane bir şekilde çalışacağız ve inşallah 1 Nisan 2016’da hizmete sokacağız. 4,5 G hepimize hayırlı olsun” dedi.

Bu teknolojinin şu anda sağladıkları hızların en idealinin 10 katı daha hızlı mobil internet demek olduğunun altını çizen Terzioğlu, “Bahsettiğimiz mobil internet bugün evlerimizde alışık olduğumuz normal fiberin de katbekat üzerinde hızlı olacak” diye konuştu.

“Son derece önemli bir dönüm noktası”

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt ise etkin ve sürdürebilir rekabeti destekleyen son derece adil ve şeffaf bir ihale sürecini hep birlikte başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

4,5G Yetkilendirme İhalesi’nin, Türkiye için son derece önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Öğüt, “Bu ihale sayesinde mobil geniş bantta 1 Nisan itibarıyla yeni bir döneme giriyor olacağız” dedi.

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir de ihalenin bu kadar hızlı ve başarılı gerçekleşmesinden dolayı mutlu olduklarını söyledi. 

İhalede, beklentilerin üzerinde bir rakama ulaşıldığını dile getiren Akdemir, “Mobil piyasada rekabetin asıl bundan sonra başlayacağını çok net söyleyebilirim. 2016 yılının başından itibaren çok net bir şekilde, Türkiye’de 4,5G’nin uygulandığını çok hızlı bir şekilde göreceğiz” diye konuştu.

“En büyük fayda Türk insanına”

Türk Telekom Grubu Üst Yönetici (CEO) Rami Aslan da ihalenin telekomünikasyon sektörü için dönüm noktası niteliğinde olduğunu belirtti.

Artık herkesin eşit rekabet edebileceği, daha adil bir rekabet ortamı bulunduğunu ifade eden Aslan, “Bundan en büyük faydayı sağlayanın da Türk ekonomisi ve Türk insanı olduğuna inanıyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X