5 bin öğrenci okulsuz kaldı

Okullarda kontenjanların dolması nedeniyle TEOG sınavına giren öğrencilerden 5 bine yakını hiçbir okula kayıt yaptıramadı. O 5 bine yakın öğrenci okulların açılmasına 1 hafta kala adeta açıkta kaldı.

5 bin öğrenci okulsuz kaldı

SEYİT GÜNDOĞAN

Bursa’da TEOG sınavına giren 41 bin öğrenciden 37 bin 500’ü Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Meslek Lisesi ve İmam Hatip liselerine girebildi. Her yıl Bursa’ya dışarıdan bin 500 civarında öğrenci de geldiği düşünüldüğünde 5 bine yakın öğrenci şu anda hiçbir okula kayıt yaptıramadı. Yani 5 bine yakın öğrenci okulsuz kalmış durumda.  

5 BİN ÖĞRENCİ GİDECEK OKUL BULAMIYOR

TEOG sınav sonuçlarına göre, 8. sınıfı bitirip 9. sınıf için Anadolu, Fen, Meslek ve İmam Hatip liselerine kayıt olacak öğrenciler için yerleştirmeler 17 Ağustos’ta başlamış ve 7 Eylül’de tamamlanmıştı. 7-10 Eylül tarihleri arasında ilçe milli eğitim müdürlüklerinde oluşturulan komisyonlarda da yeterli kontenjan açılmadığı için Bursa genelinde 17 ilçe toplamında en fazla 500 öğrenci için kontenjan açılabildi. Buna göre; TEOG sınavına giren öğrencilerden Meslek liselerine 20 bin 300, Anadolu ve Fen liselerine 12 bin, İmam Hatiplere de 5 bin 200 öğrenci olmak üzere toplam 37 bin 500 öğrenci yerleştirildi. Her yıl Bursa’ya il dışından bin-bin 500 öğrenci nakli gerçekleştiriliyor. Bu rakam da ilave edildiğinde 5 bin civarında öğrenci şu anda hiçbir okula nakil yaptıramadı. Eğer yeterli kontenjan açılmazsa, bu öğrenciler ya Hiçbir okula gidemeyecek ya da açık liseyi tercih edecek.  

VELİLER VE ÖĞRENCİLER ÇARESİZ

Bu öğrenciler ya açık liseye ya da okulsuzluğa mahkum olmuş durumda. Veliler adeta şokta. Elleride çocuklarının puanları çaresizce kapı kapı dolaşan veliler, ne yapacaklarını şaşırdılar. Eğer okullar 14 Eylül’de açılmış olsaydı Bursa milli eğitiminde büyük bir skandal vermesi işten bile değildi. Okullar 28 Eylül tarihinde açılacağı için bazı veliler facianın farkında bile değil. Veliler, şu anda, Anadolu liselerine geçtiler, çocuklarının meslek veya imam hatip liselerine bile gitmelerine razı bir duruma geldiler. Hiçbir okula kayıt yaptıramayan öğrenciler ise çaresizce kontenjan açılmasını bekliyorlar.      

“BİNLERCE ÇOCUĞUMUZ OKULSUZLUĞA MAHKUM EDİLİYOR”

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, Bursa’da milli eğitimi planlayanların hatalarının bedelini Bursa’nın çocuklarının ödediğini söyledi. Olayın vehametinin ciddi boyutlarda olduğunu vurgulayan Türkoğlu, “Yeteri kadar Anadolu Lisesi ve diğer liseler planlanamadığı ve açılmadığı için şu an açık liseye veya okulsuzluğa mahkum olmuş binlerce çocuğumuz ve yine velimiz perişan haldedir. Acilen, öncelikle Anadolu liselerinin, ardından da meslek liselerinin kontenjanlarının arttırılması gerekmektedir. Hayatlarının baharında okulsuz kalacak gençlerin, yarınlarda ne olacağını kestirmek zor olmasa gerek gerek. Yandaşlara makam ayarlamak için gayret göstermekten başka hiçbir iş yapmayan Veli Sarıkaya, Bursa Milli Eğitim Müdürü olduğunu hatırlamalı ve bir an önce bu çocuklarımıza okul bulunmalıdır. Aksi takdirde bayram bu çocuklara ve ailelerine zehir olacaktır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X