‘3 milyonluk kentte 50 veteriner hekimle hizmet olmaz’

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, ‘18 belediyeden sadece 4’ünde Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün bulunması bu konudaki yetersizliğin en net göstergesi. 300 bini aşkın sahipsiz hayvanın bulunan kentin belediyelerinde sadece 50 veteriner hekim istihdam ediliyor’ dedi.

‘3 milyonluk kentte 50 veteriner hekimle hizmet olmaz’

Belediyelerin veteriner hekim istihdamında gerekli özeni göstermediğini söyleyen Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, ‘Halk sağlığını doğrudan ilgilendiren bu alandaki yanlışlardan acilen dönülmelidir’ dedi. Belediye veteriner hekimlerinin asli görevinin ‘koruyucu hekimlik’ olduğunu vurgulayan Bolten, “Veteriner hekimler doğrudan ‘halk sağlığı’ hizmeti verir. Barınak hekimliği hayvan sağlığını korumanın yanı sıra hayvandan insana geçen hastalıkları engelleme yolunda büyük önem taşır. Ne yazık ki çoğu belediyede, sadece bir ya da iki veteriner hekimle bu işlerin tamamı yapılmaya çalışılıyor. Bütçe; imar, arazi, yol gibi ‘denetimi’ daha zor konular için kullanıldığı için ‘Veteriner İşleri Müdürlüğü’ kurmak düşünülmüyor” dedi.

BELEDİYE ‘ÖZEL’ HİZMET VERMEZ…

Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmuş ve klinik hizmeti veren bazı belediyelerde de işlerin doğru yürütülmediğini kaydeden Bolten, “Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması ve tedavisi için alınan ilaç, medikal malzeme ve cihazlar belediyeye gelir sağlamak için sahipli hayvanlara kullanılıyor. Veteriner hekimler ‘üstten gelen emirle’ kamu malını eş-dost kedi-köpeklerine kullanmaya zorlanıyor. Hekimlik inisiyatifi yerel yönetimin elinde olan meslektaşlarımız, sırf bu nedenle hayvanseverlerle karşı karşıya geliyor. Çoğu zaman ve suçlanan meslektaşlarımız oluyor, şiddete uğruyor, hatta işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar” diye konuştu.

BURSA’YA HAYVAN HASTANESİ ŞART

Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm ilçe belediye başkanlarına çağrıda bulunan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, “18 belediyenin bulunduğu 3 milyonluk Bursa’da sadece 4 belediyede Veteriner İşleri Müdürlüğü mevcut. Bursa’da şu anda 300 bini aşkın sahipsiz hayvan var. Belediyelerde ise sadece 50 veteriner hekim istihdam ediliyor. Bu şekilde yol alınamaz. Bir an önce doğru politikalar ve stratejiler üretilmeli. Şu an Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan hastanesi bile yok. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan, Bursa’ya bir hayvan hastanesi kazandırmasını bekliyoruz. Biz oda olarak başta Büyükşehir olmak üzere tüm belediyelerle işbirliğine hazırız’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X