60 yıllık iktidar bir gecede bitti

Malezya’da 60 yıldır iktidarda olan Barisan Nasional (BN) koalisyon hükümeti, 92 yaşındaki Mahathir Muhammed’in seçimlerden zaferle çıkmasının ardından iktidarı kaybetti.

60 yıllık iktidar bir gecede bitti

Ülkede tarihi bir an olarak kabul edilen genel seçimlere Halkın Umudu (Harapan Rakyat) adlı bir ittifak ile giren muhalefet partileri 92 yaşındaki eski başbakan Mahathir Muhammed’i aday göstermişti. 

Dün açıklanan resmi sonuçlara göre muhalifler 222 sandalye bulunan mecliste 115 sandalye alarak ülkedeki Barisan Nasional (BN) adlı iktidar koalisyonunun ve onun lideri Necip Rezak’ın hakimiyetine son verdi.

BN koalisyonunun büyük ortağı olan Birleşik Ulusal Malay Örgütü ülkenin İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1957’den bu yana siyasetteki en güçlü partiydi ancak halkın desteği son yıllarda giderek azaldı ve yolsuzluk skandalları ile iyice güç kaybetti.

BASKI, ZİMMET, HAPİS…

Muhalif parti liderlerinin hapsedilmesi, ifade ve basın özgürlüğünü tehdit eden düzenlemeler yapılması, zimmete para geçirme suçlamaları ve ihlaller nedeniyle şaibe altında kalan önceki seçim sonuçları Başbakanı Necip Rezak’ın sonunu hazırlayan faktörler oldu.

Seçim sonuçlarının açıklanması ile başkent Kuala Lumpur başta olmak üzere ülkenin tüm şehirlerinde halk sokaklara çıkarak kutlamalar yaptı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X