DERYA DEMİR
Kimisi ahır olarak kullanılan kimisi de evsizlerin barınağı haline gelen okullar, Bakanı Selçuk’un açıklamasının ardından büyük bir umutla tekrar öğrencilerine kavuşmak istiyor.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Taşımalı eğitimle ilgili meseleler beni çok rahatsız ediyor. Gerçekten bir tedbir almamız lazım” açıklaması Bursa’da taşınan 17 bin öğrenciyi heyecanlandırdı.
Yeterli mevcudu sağlayamadığı için yerleşim biriminde kapatılan okula gidemeyen öğrenciler heyecanla sistemin değişmesini bekliyor. 2017-2018 eğitim öğretim yılı verilerine göre Türkiye’de 14 bin, Bursa’da ise 687 yerleşim birimindeki okullar yeterli öğrenci mevcudunu yakalayamadığı için kaderine terk edilmiş durumda.
687 kullanılmayan okulların bazıları ahır, bazırları çamaşır asmak için ya da evsizlerin barınağı olarak kullanılan okullarının bazısı ise çürümeye terk edilmiş halde. Bu okullardan yararlanamayan 17 bin 652 öğrenci ise taşımalı sistem mağduru olarak yerleşim birimlerinden kilometrelerce uzak yerlerde eğitim görmek durumunda olarak bırakıldı.
HER KÖYE BİR ÖĞRETMEN
Taşımalı eğitimin çilesini çekmemek için ailelerin köyden kente göç ettiğini kaydeden Eğitim-İş Şube Başkanı Özkan Rona, gelişmiş ülkelerde kırsalda tek bir çocuk olsa bile okulların açık tutulup öğretmen görevlendirildiğini söyledi. Öğrenci sayısı kaç olursa olsun tüm köy okullarının açılarak her köye öğretmen verilmesi gerektiğini belirten Rona, “Bu yolla hem köyden kente göç azalabilir hem de kırsalda eğitimlerini yarım bırakarak okul dışı kalan çocuk sayısı azaltılabilir.
Unutmayalım ki eğitim çağındaki milyonlarca çocuk arasından hangilerinin geleceğin dahileri olacağını tahmin etmek olanaksızdır. Her çocuğun potansiyel bir dahi, bilim insanı, iyi bir sanatçı, nitelikli bir birey olduğunu göz ardı etmeden eğitim hakkında yararlandırmak zorundayız. Köye öğretmen göndermek hem çocuklarımızı hem de köy halkının çağdaşlaşmasına önemli katkı sunar” diye konuştu.