700 bin kişi işsiz kalacak

Kış mevsiminde sahillerde birçok otelin kapandığını belirten Ali Kızıldağ, `Özel bir takım teşvikler getirilse, insanlar işinden olmaz. Aileleriyle 1 milyonun üzerinde insan etkileniyor` dedi.

700 bin kişi işsiz kalacak
Turizm sezonunun sona ermesi ve tatil bölgelerindeki otellerin büyük bölümünün kasım ayından itibaren kapanacak olması nedeniyle, sektörde yaklaşık 700 bin kişinin 5 ay işsiz kalacağı bildirildi.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, sezonun yavaş yavaş sonuna yaklaşıldığını, bölgesel olarak değişmekle birlikte bugünlerde tatil yörelerindeki doluluk oranlarının yüzde 60, 70 civarında bulunduğunu, şehir merkezine yakın otellerde ise daha yüksek dolulukların söz konusu olduğunu söyledi.
 
OLUMSUZ ETKİLENECEK
 
Geçen yıla oranla turizmde bu yıl ortalama yüzde 7’lik bir artış gerçekleşeceğini ifade eden Kızıldağ, ”Yatak kapasitesindeki yükselişe ve geceleme sayılarına bakıldığında bu yeterli değil” dedi. Kızıldağ, Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk, Avrupa ülkeleri ve ABD’nin Rusya’ya yaptırım kararının önümüzdeki dönemde Türk turizmini negatif etkileyebileceği uyarısında bulundu.
 
1,5 MİLYON KİŞİ ÇALIŞIYOR
 
Turizmde yaklaşık 1,5 milyon kişinin istihdam edildiğini, yan sektörlerle bu sayının çok daha yukarılara çıktığını dile getiren Kızıldağ, özellikle sahil bölgelerinde kasım ayından itibaren turizm sezonunun sona ermesiyle 700-750 bin kişinin işsiz kalacağını vurguladı.
 
YAZIK DEĞİL Mİ ?
 
Kış aylarında birçok otelin kapandığını, bazılarının da personelini yarıya indirdiğini ifade eden POYD Başkanı Ali Kızıldağ, ”İstihdamdaki vergi kış aylarında kaldırılsa, ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergiler indirilse veya hiç alınmasa söz konusu aylarda da otelleri açık tutarız. Zaten otelleri kapattığımızda ekonomik faaliyetlerden tamamen uzak kalıyoruz, hiç vergi ödemiyoruz. Özel bir takım teşvikler getirilse, insanlar işinden olmaz. Aileleriyle 1 milyonun üzerinde insan etkileniyor, yazık değil mi?”
 
SINIRDAKİ GERGİNLİK OLUMSUZ ETKİLEDİ
 
Kızıldağ, ”Maalesef Antalya’ya 800 kilometre uzaklıkta Suriye sınırında yaşanan olaylar nedeniyle bazı golf gruplarında rezervasyon iptalleri yaşandı, uluslararası toplantılarda katılımcı sayısının düştüğünü gördük. Antalya’nın savaşın kıyısında değil, çok uzağında olduğunu çok iyi anlatmamız gerekiyor” diye konuştu.
 
2015 İÇİN İKİ TEZ
 
1-HERKES TÜRKİYE’YE GELECEK
 
Avrupa ülkeleri ve ABD’nin Rusya’ya, Rusya’nın da onlara karşı yaptırımları var. Bu iş gittikçe kızışıyor. Bir teze göre Ruslar Avrupa’ya gidemeyecek, vize alamayacaklar. Zaten gitmemeleri yönünde Rus devletinin çağrısı oldu. Bu nedenle seneye herkes Türkiye’ye gelecek.
 
2-SEYAHATLER İPTAL OLUR
 
İkinci tez de dünyada çok ciddi ekonomik sıkıntı var. Avrupa’yı ayakta tutan Alman ekonomisinin bile sıkıntı yaşayacağı söyleniyor. Böyle olursa insanlar harcamalarını kısar, seyahat planlarını iptal ederse turizm sektörü bundan olumsuz etkilenir. Savaş senaryoları da turizm için en büyük tehlike.
 
BU SEZONUN FAVORİSİ İRAN
 
Bu sezon yüzdesel olarak en büyük artışın İran pazarında gerçekleştirildiğini anlatan POYD Başkanı Kızıldağ, trend devam ederse pazarın 2015 yılında da büyümeye devam edeceğini bildirdi. Kızıldağ, ”İran’daki yönetimin batı ile ılımlı ilişkileri, halkın baskıcı rejimden yorulması ve sosyalleşmek istemesi seyahatleri artırdı. Bu da turizm sektörünü olumlu etkiledi” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X