750 milyar dolarlık ziyaret

ABD Başkanı Obama, ’11 Eylül’ gölgesinde Suudi Arabistan’ı ziyaret ediyor. Ziyaret, Riyad’ın ABD’deki 750 milyar dolarlık yatırımlarını çekme tehdidininin ertesinde gerçekleşiyor.

750 milyar dolarlık ziyaret

Görev süresinin dolmasına aylar kala Suudi Arabista’ın baykenti Riyad’ı 3. kez ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama’nın gündemi yoğun. Görüşmede petrol fiyatlarından, silah satışına, İran meselesinden IŞİD’e pek çok konunun ele alınması bekleniyor. Ancak ziyaretin ana gündem maddesi ABD ile Suudi Arabistan arasında gerilen ilişkilerin yeniden tesis edilmesi. 

Obama’nın Riyad ziyaretinden hemen önce ABD’da Kongre, Suudi Arabistanlı yetkilileri 11 Eylül saldırılarıyla ilişkilendiren ve yargılanmalarının önünü açan bir tasarıyı ele aldı. Riyad, tasarının kabul edilmesi durumunda ABD’deki 750 milyar dolarlık yatırımlarını çekme tehdidinde bulundu. Obama, böyle bir tasarının yasalaşmasına izin vermeyeceğini, gerekirse veto hakkını kullanacağını söylemişti.

IRAN KAYGISI 

Suudi Arabistan’daki temasları kapsamında bugün ABD-Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’ne katılacak olan Obama, Kral Selman ve Kuvety, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman ülkelerinin liderleriyle de görüşecek. 

Suudi Arabistan başta olmak üzere KİK ülkeleri, Irak ve Suriye’den sonra Yemen’de de nüfuzunu artıran rakipleri İran’ın ulusal güvenliklerine ciddi bir tehdit olduğunu düşünüyor. KİK çatısı altındaki Sünni ülkeler, İran’a yönelik yaptırımların kalkmasına yol açan nükleer anlaşmanın Tahran’ı ekonomik olarak ve dolayısıyla jeopolitik anlamda da güçlendireceği endişesini taşıyor. Zira, İran yaptırımlardan dolayı zayıf düşen ekonomisine rağmen son 13 yılda bölgede nüfuzunu artırmaya başardı.

Obama, Suudi Arabistan’daki temaslarını tamamlamasının ardından Birleşik Krallık ve Almanya’yı da ziyaret edecek. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X