7,8’lik depremin nedeni Süper Ay mı?

Dün Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinin kuzeyinde 7,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Süper Ay ile hemen hemen aynı döneme gelen depremin bu doğa olyından dolayı meydana gelip gelmediği sorusu ise günün sorusu oldu.

7,8’lik depremin nedeni Süper Ay mı?

Bu sorunun bu kadar çok tartışılmasının nedeni ise depremi neredeyse 1 hafta önce tahmin eden ve Süper Ay’ın bölgede bir depreme neden olacağını açıklayan bir kişi. 6 Kasım’da Facebook’ta yayınladığı bir mesajda Süper Ay nedeniyle 14 Kasım öncesi veya sonrasında Güney Pasifik’te bir deprem meydana geleceğini belirten Nigel Antony Gray haklı çıktı.

Peki Nigel Antony Gray’ın kehanetinin tutması bir şans mı yoksa Süper Ay depremleri tetikliyor mu?

GNS Science çalışanı Sismolog Dr John Ristau’a göre, bu oldukça olası bir teori. Ristau’nun iddiasına göre, Ay’ın gezegenimize yaklaşması yerküreye bu yönde etkilere sebep olabiliyor.

Aynı iddiaya göre, Ay’ın gezegenimize yaklaşması deprem dahil pek çok yeryüzü olayını tetikleyebiliyor. Ancak Ristau’nun iddiasının bilimsel bir dayanağının olmadığını belirtmekte fayda var. Zira söz konusu iddia bilim çevreleri tarafından kesin bir dille reddediliyor.

Konuyla ilgili yayınlanan bilimsel makalelerde bu yönde bir bağın henüz keşfedilmediğinin altını çizen bilim insanları Süper Ay’ın depreme olan etkisinin bir şehir efsanesi olduğunu belirtiyor.

Başka bir deyişle bilim dünyası Ristau’nun gerçek olan iddiasını “şans” olarak görüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X