83 yıl sonra Bursa’da bir ilk! Yabancıların elinde…

83 yıl önce millileştirilen elektriğin, Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamamıza sayılı günler kala yeniden yabancıların eline geçti. Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal yazdı…

83 yıl sonra Bursa’da bir ilk! Yabancıların elinde…

Lozan Antlaşması ile ilgili tartışmalar daha çok ‘toprak kaybı’ iddiaları üzerinden yapılır.

Ancak  ekonomik esaret anlamına gelen kapitülasyonlar Lozan Antlaşması ile son bulmuştur ki, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘milli devlet’ yaratma projesi için ekonomik bağımsızlık olmazsa olmazdır.

***

Ancak Ulu Önder’in bu hedefe ulaşması o kadar kolay olmuyor elbette.

Nitekim, sigorta sektöründen, bankacılığa, ulaşımdan, madenlere varıncaya kadar ekonomi tamamen imtiyazlarla donatılmış yabancı şirketlerin elindedir.

***

Bursa’ya ilk elektriği veren şirket de yabancıdır.

1924’te Nafia Nezareti ile yapılan 11 maddelik sözleşmeyle Bursa’nın ilk elektrik fabrikasını  kuran Fransız menşeeli Omnium d’Enterprises isimli Fransız şirketidir.

1932 yılında ise Bursa’nın elektrik hizmetini İtalyan şirket devralıyor.

1938’de hükümet elektrik işini kendisi üstleniyor.

Yani elektrik millileşiyor.

***

Yeri gelmişken geçmiş yazılarımda, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın yazdığı, “Bursa’nın Elektrik Tarihi” isimli kitabından bahsedip, Bursa’nın sancılı elektrik yolculuğunu bu değerli eserden yararlanarak paylaştığımı hatırlatayım.

Meraklısına arşiv niteliğindeki  kitabı okumalarını salık veririm.

***

Ne dedik?

1924’de Bursa’ya ilk elektrik hizmetini Fransızlar vermeye başlıyor, ardından İtalyanlar sürdürüyor ve 1938’de elektrik millileştiriliyor.

***

Bursa elektriğinin millileştirilmesinin üzerinden 83 yıl geçiyor.

Yazının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X