9 milyar lira çöpte değil cepte kaldı

TMO Genel Müdür Yardımcısı Ünal, yaklaşık 3 yıldır sürdürülen ekmek israfının önlenmesi kampanyası ile ekmek israfında ve tüketiminde ciddi bir azalma kaydedildiğini, böylelikle ekonomiye yaklaşık 9 milyar lira katkı sağlandığını bildirdi.

9 milyar lira çöpte değil cepte kaldı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdür Yardımcısı Refik Kayhan Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TMO’nun ekmek israfının önlenmesi kampanyasıyla ilgili bilgi verdi. 

 

Ekmek israfı konusunda 2012 yılında yaptırdıkları araştırmaya göre, Türkiye’de günlük 2,1 milyon adet ekmeğin israf edildiği, bunun da yıllık parasal karşılığının 1,6 milyar lira olduğunun tespit edildiğini belirten Ünal, bunun üzerine 2013 yılında sosyal sorumluluk projesi olarak ekmek israfını önleme kampanyasının başlatıldığını kaydetti. 

 

Bu süre zarfında halkın ekmek tüketiminin de yüzde 10 daraldığını ifade eden Ünal, “Ekmek israfından yıllık 300 milyon lira, ekmek tüketiminin azalmasından da 2,5 milyar lira tasarruf edildi. Bir yılın sonunda bunun milli ekonomiye katkısı toplam 2,8 milyar lira oldu.” dedi.

 

Üç yılda 9 milyar liralık katkı

 

10. Kalkınma Planı’nda ekmek israfının önlenmesi kampanyasının 2018 yılı sonuna kadar devam etmesinin programlandığını belirten Ünal, “Şu ana kadar yaklaşık 3 yıldır sürdüğümüz bu kampanya ile milli ekonomiye katkımızın yaklaşık 9 milyar lira civarında olduğunu düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

İsrafın önlenmesi açısından ekmek boyutlarının küçültülmesinin de önemli olduğunu dile getiren Ünal, “roll” ekmeğe geçmek, yani ekmeğin somun şeklinde üretilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

Yılda 10 milyon kişi açlıktan ölüyor

 

Yapılan araştırmalara göre, bugün dünyada her 4 kişiden birinin yeterli vitaminleri alamadığını, dünyada 795 milyon insanın açlık ve sefaletle karşı karşıya olduğunu ifade eden Ünal, şöyle konuştu:

 

“Bu kadar insanın yanında her yıl çoğu çocuk olmak üzere 10 milyon kişi açlıktan ölüyor. Bu arada FAO ve OECD raporlarına göre 1,4 milyar insan aşırı kilolu, bunun 500 milyonu da obez. Kanada ve ABD’de üretilen gıdanın yüzde 40’ı, AB’de üretilen gıdanın yüzde 30’u israf ediliyor. Bugün dünyada yaklaşık 4 milyar ton gıda üretiliyor. Bunun 1,3 milyar tonu, yani 3’te 1’i israf ediliyor. İsraf edilen gıdanın parasal karşılığı 1 trilyon dolar. İsraf edilen 1,3 tonluk gıdanın sadece 4’te 1’inin tasarruf edilmesi sağlanırsa açlığın tamamen giderilebileceği yönünde plan yapılıyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X