97 yıllık gurur

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı tüm yurtta gururla ve minnetle kutluyoruz.

97 yıllık gurur

Bugün, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı… Bundan tam 97 yıl önce, Anadolu’da yeni bir Türk devletinin temelleri atıldı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, kurtuluş mücadelesinin meşalesini yaktı. 

19 Mayıs, ‘Milli Mücadele meşalesinin ateşlendiği gün’ olarak tarihteki yerini aldı. Peki, 19 Mayıs’a nasıl gelinmişti?

Mustafa Kemal, Mondros Mütarekesi’nin 30 Ekim 1918’de imzalanmasından sonra Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı’ndan 3 Kasım 1918’de İstanbul’a döndü. Samsun’a gidinceye kadar altı ay İstanbul’da kalan Mustafa Kemal, çeşitli temaslarda bulundu.

Mustafa Kemal, 9. Ordu Müfettişliği ile görevlendirildi. Ancak Mustafa Kemal, müfettişliği kabul ederken görevinin geniş yetkilerle donatılmasını sağladı. Öyle ki Ankara’nın doğusunda kalan her yerden sorumlu hükümet yetkilisi konumundaydı.

İzmir’in işgal edildiği 15 Mayıs günü Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanlığı’nda Cevat (Çobanlı) ve Fevzi (Çakmak) paşalara, sonra da Babıali’de bazı hükümet üyelerine veda etti. Aynı gün Yıldız Sarayı’nda Padişah Vahdettin tarafından kabul edilen Mustafa Kemal, daha sonra Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı (Durusu) Bey’i, Şişli’deki evine çağırarak yolculukla ilgili bilgi aldı.

Mustafa Kemal’i taşıyan Bandırma Vapuru, 16 Mayıs’ta Kız Kulesi açıklarında iken İtilaf Devletleri denetim görevlilerince, silah ve kaçak malzeme araması yapıldı. Arama sürerken, “kaptan yerinde” bulunan Mustafa Kemal’in kararlılığını göstermek amacıyla hareket hazırlıklarını çabuklaştırmasını söylediği kaptan, demir aldırmaya başladı. 

Güç koşullar altında süren yolculuktan sonra 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a ulaşan Mustafa Kemal ve beraberindekiler, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgiyle karşılandı.

MÜNİR KARALOĞLU: SEVİNÇLİ VE GURURLUYUZ

Bursa Valisi Münir Karaloğlu yayımladığı mesajda, Büyük Önder Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a doğru attığı ilk adımla yaktığı bağımsızlık ateşinin, 97. yıldönümünü kutlamanın sevinci ve gururu içerisinde olduklarını vurguladı. 

19 Mayıs’ın, bağımsızlığına düşkün Türk milletine vurulmak istenen esaret zincirlerinin parçalama kararlılığının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna öncülük eden Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımının tarihi olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, ’19 Mayıs 1919 Türk Milletinin bu yeniden doğuşunun başlangıcı olan bir gündür. Bu anlamlı günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, hedefleri olan, araştıran, inceleyen, icat çıkaran Türk Gençliğine bayram olarak armağan etmiş ve onlara bir ufuk çizmiştir. Gençlerimizin de bu ufka bütün güzellikleriyle, milli ve manevi zenginlikleriyle sahip çıkacağına inancımız tamdır’ dedi. 

HEYKEL’DEKİ TÖREN

Bursa’daki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı programı, saat 09.30’da Heykel’deki Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başlayacak. Saat 10.00’da, Tophane Saltanat Kapısı’ndan Atatürk’ü Anma ve Gençlik Yürüyüşü gerçekleşecek. Ardından resmi protokolün katılacağı Kent Müzesi’ndeki kutlama programına geçilecek.

Program, kılıç kalkan, akrobatik jimnastik, zeybek ve çeşitli sportif faaliyetlerin olduğu gösterilerle ve şiirlerin okunmasıyla devam edecek. 

Havanın yağışlı olması durumunda program, Atatürk Spor Salonu’nda yapılacak. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X