Bursa’nın dağ ilçesinde alarm çanları!

Bursa’nın dağ ilçelerinden Harmancık’ın Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan, OLAY’a önemli açıklamalarda bulundu. Taşımalı sistemin etkisiyle azalan öğrenci sayısı, öğretmenlerin kalıcılık sorunu ve eğitimdeki başarı düşüşü gibi başlıkların altını çizen Başkan Arıkan, “Eğitimdeki bu kırılmayı ancak tüm paydaşların ortak çabasıyla düzeltebiliriz” dedi.

Bursa’nın dağ ilçesinde alarm çanları!

Haber: Sercan YAVUZ

Kamera: Bircan ÖRSEL – Kurgu: Dilek ÖZYER

Bursa’nın, 6 bin 200 kişi ile en az nüfusa sahip ilçesi olan Harmancık’ın Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan, eğitimde yaşanan zorluklar, genç nüfusun ilçede tutulması ve yerel kalkınmaya yönelik projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Arıkan, öğrenci sayısındaki düşüşten konut sorununa, eğitim kalitesinden kırsalda üretimin artırılmasına kadar pek çok başlıkta OLAY’a özel değerlendirmelerde bulundu.

“Öğrenci sayısı azaldı”

Taşımalı eğitim sistemine geçişin ardından Harmancık’ta nüfusla beraber öğrenci sayısının da azaldığını ifade eden Başkan Arıkan, bu durumun eğitim kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. İlçedeki sınıflarda ortalama 15-20 öğrenci bulunduğunu belirten Arıkan, öğretmenlerin yüksek puanlarla atanmasına rağmen başarı düzeyinin arzu edilen seviyede olmadığını dile getirdi.

Başkan Arıkan, sorunun sadece öğretmenlerle sınırlı olmadığını vurgulayarak, “Eğitim, öğrenci, öğretmen, veli, yönetim ve yerel yönetim gibi birçok paydaşın bir arada çözüm üretmesi gereken çok boyutlu bir mesele” dedi.

“Vali’den destek sözü aldık”

Başkan Haşim Ali Arıkan, Bursa Valisi Erol Ayyıldız ile yapılan son toplantıda, doğudan gelen öğretmenlerin Harmancık ve dağ bölgesi üzerinden Bursa merkezdeki okullara geçişine artık izin verilmeyeceği sözünü aldıklarını belirtti. Bu uygulamanın yerel öğretmen kadrolarının güçlenmesini sağlayarak ilçedeki eğitim kalitesini artıracağını ifade etti.

200 kişilik yurt neredeyse boş

Eğitimde yaşanan bir diğer soruna da dikkat çeken Başkan Arıkan, üç yıl önce açılan 200 kişilik lise yurdunda şu anda yalnızca 50-60 öğrencinin kaldığını söyledi. Yurdun büyük oranda boş olduğunu vurgulayan Arıkan, “Bu yatılı okullar Türkiye’nin eğitim tarihinde önemli başarı hikâyeleriyle anılır. Biz de Harmancık’ta bu geleneği yaşatmak istiyoruz” dedi.

Genç nüfusu tutmak için konut ve eğitim öncelikli

Genç nüfusun Harmancık’ta kalması için geliştirilen projeleri de paylaşan Başkan Arıkan, ilçedeki en büyük sorunlardan birinin konut yetersizliği olduğunu söyledi. Bu kapsamda 100 konutluk birinci etap TOKİ projesinin tamamlandığını, 150 konutluk ikinci etabın da bir yıl içinde hayata geçeceğini açıkladı.

Eğitim alanında da seviye yükseldikçe ailelerin ilçeyi tercih edeceğini belirten Başkan Arıkan, “Eğer veliler çocuklarının burada kaliteli eğitim alabileceğine inanırsa göç tersine döner” dedi.

Tarım ve hayvancılığa destek

Genç nüfusun ilçede kalabilmesi için sadece eğitim ve konut değil, ekonomik üretimin de desteklenmesi gerektiğini söyleyen Arıkan, tarım ve hayvancılığa yönelik projeleri de anlattı. Harmancık Halk Kasabı ve Köfte Evi projesiyle köylüden alınan hayvanların değerlendirilerek ekonomiye kazandırıldığını belirtti.

Ayrıca, 48 dönümlük arazide ekim yapıldığını, sulama, tohum ve makine desteğiyle çiftçilerin güçlendirildiğini belirten Arıkan, “Önümüzdeki yıllarda gıda ve su kritik hale gelecek. Harmancık olarak buna hazır olmalıyız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X