AB için kabus

İtalya’da seçim sonuçları belli oldu. Seçimin asıl kazananı kurulu düzen ve AB politikalarına karşı olan 5 Yıldız Hareketi oldu. Avrupa genelinde, AB karşıtı sağ yükseliyor.

AB için kabus

Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisi konumundaki İtalya’da pazar günü yapılan genel seçimler,  Avrupa Birliği (AB) için adeta bir kabusa dönüştü. 

Yaklaşık 51 milyon seçmeni ilgilendiren ve parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için yapılan oylama sonucu üç ana siyasi bloktan hiçbiri tek başına parlamentoda çoğunluğu sağlayamazken, AB karşıtı olan ya da AB politikalarını eleştiren popülist ve ırkçı partiler oylarını önemli oranda artırdı.

  Katılımın yüzde 74 olarak açıklandığı seçimin asıl galibi ise popülist Beş Yıldız Hareketi oldu. Komedyen Beppe Grillo’nun liderliğini yaptığı hareket, Luigi Di Maio ile girdiği seçimlerde oyların yüzde 31,8’ini aldı.

Dört yıldır muhalefette olan Beş Yıldız Hareketi , geleneksel partilere tepki gösteren sağ ve sol seçmenlerin destek verdiği popülist ve protest hareket olma özelliği taşıyor.

Yine Berlusconi

Seçimlere 81 yaşındaki eski başbakan Silvio Berlusconi’nin liderliğinde sağ ittifak ise toplam yüzde 37 oy aldı. Dört partinin içinde yer aldığı bu ittifakta, ağırı sağcı-faşist Kuzey Ligası yüzde 18 ile Berlusconi’nin partisi Forza İtalya’yı geçti. Son verilere göre Forza İtalya yüzde 14 oy aldı. İttifakın diğer milliyetçi-faşist partisi Fratelli d’Italia (Kardeş İtalya) ise yüzde 4,4 oy aldı.

Böylece AB’nin politikalarını açıktan eleştiren Beş Yıldız Hareketi ile sağ koalisyonun oyu yüzde 70’e yaklaşmış oldu.
Matteo Renzi liderliğindeki sol ittifakı da yüzde 24-28 seviyesinde kaldı. Bu sonucun açıklanmasının ardından Renzi görevinden istifa ettiğini açıkladı. 

Kesin sonuçların da bu seviyelerde olması durumunda partilerin koalisyon görüşmeleri yapması gerekecek. Siyasi güçlerin yapacakları konsültasyonlardan sonuç elde edilemezse, bir teknik hükümet kurulması ya da erken seçime gidilmesi gündeme gelebileceği belirtildi.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X