AB ile idam polemiği

AB Komisyonu Başkanı Juncker, ‘Türkiye, idam cezasını geri getirirse biz de müzakere sürecini anında durdururuz’ dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘Juncker, Türkiye’nin patronu değil, bizi tehdit etmesin’ diye yanıt verdi

AB ile idam polemiği

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesi halinde AB üyelik sürecinin duracağını söyledi. 

France 2 televizyonuna konuşan Juncker, Türkiye’de darbe girişiminin ardından tartışılmaya başlanan idam cezasına ilişkin konuştu. Juncker, Türkiye’nin, içinde bulunduğu durum nedeniyle yakın gelecekte ya da uzun vadede AB üyesi olabileceğine inanmadığını dile getirdi. 

‘Türkiye, yarın sabah idam cezasını geri getirirse biz de müzakere sürecini anında durdururuz’ ifadelerini kullanan Juncker, idam cezasını tanıyan bir ülkenin AB’de yerinin olmadığını belirtti.

 

‘TEHDİT ETMESİN’

Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ise, Juncker’in bu sözlerine sert tepki gösteridi. Çavuşoğlu, ‘Türkiye ile böyle tehditvari şekilde konuşamazlar. Sen 60 yıldır bekletiyorsun kapıda, ben AB bakanlığı da yaptım. Avrupa’nın ortak değerlerini savunuyorum fakat AB’de bizim de vatandaşlarımız görüşlerini savunuyor. İdam isteyenler de var, temkinli davranalım diyen vatandaşlarımız da var. AB de idam cezası konusunda kendi düşüncelerini söyler ama Türkiye’yi tehdit eder şekilde konuşursa ters teper. Juncker, Türkiye’nin patronu değil, böyle konuşamaz. Diyaloğa açığız, soruları varsa sorsun ama bizi tehdit etmesin’dedi. 

KENDİSİ MAHVETTİ

Türkiye’nin AB süreciyle ilgili bir açıklama da Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’dan geldi. Alman Bild gazetesine demeç veren Schulz Türkiye’nin bu haliyle Avrupa’ya ait olup olmadığı sorusuna ‘Hayır, kesinlikle değil’ cevabını verdi. Türkiye’nin AB’ye üyelik standartlarını yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Schulz ‘Geçen aylardaki baskıcı tedbirler ve mevcut gelişmelerle, Türkiye üyelik perspektifini kendisi mahvetti’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X