AB ile Türkiye arasında kritik zirve

AB ile bugün Varna’da önemli bir görüşme yapılacak. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi gibi konuların ele alınacağı görüşmenin ‘kolay olmayacağı’ belirtiliyor.

AB ile Türkiye arasında kritik zirve

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında bugün yapılacak zirvede, Ankara, Gümrük Birliğinin güncellenmesi, vize serbestisinin sağlanması, Suriyelilere yönelik mali yardımın hızlandırılmasını ve terörle mücadeleye yönelik somut adımlar atılmasını beklerken, Brüksel de iki taraf arasındaki görüş farklılıklarının ele alınacağı zirvenin ‘kolay olmayacağını’ belirtiyor ve ‘iş birliğini güçlendirmeyi’ amaçlıyor.

Türkiye-AB Zirvesi, AB Konseyi Dönem Başkanı Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ev sahipliğinde bugün Varna’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker’in liderliğinde gerçekleşecek. Yerel saatle 19.00’da ev sahibi Borisov’un konuklarını karşılamasıyla başlayacak ve en az 2 saat sürmesi planlanan zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. Zirvede, Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere ekonomi, ticaret, güvenlik, terörle mücadele, dış politika gibi konuların yanı sıra Filistin, Balkanlar, Suriye, Arakan, Irak, Libya gibi bölgesel meseleler ele alınacak.

ANKARA ADIM BEKLİYOR…

Ankara, ‘güven inşası’ için AB’nin daha yapıcı tutum sergilemesini istiyor. Bunun için Gümrük Birliğinin güncellenmesi, vize serbestisinin sağlanması ve Suriyelilere yönelik mali yardımın hızlandırılması, terörle mücadeleye yönelik somut adımlar bekliyor. Dışişleri Bakanlığı ayrıca ‘müzakere sürecindeki siyasi ve suni tıkanıklıkların giderilmesinin’ Türkiye’nin en önemli talebi olduğunu belirtiyor. Geçen yıl mayıs ayında Brüksel’de yapılan zirvenin ardından bir kez daha Tusk ve Junker’le görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde AB’nin Türkiye’ye verdiği sözlerin tutulması ve terör örgütlerinin Avrupa ülkelerindeki faaliyetleri var. 

AB: ÇOK ÖNEMLİ ADIM…

AB ise Varna’daki zirvenin sorunların çözümü için çok önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Ankara’daki bir AB yetkilisi, ‘Türkiye ile AB arasında belli konuların tartışılabileceği yeterli güven ortamı mevcut. İki tarafın da birbirini dinlemesine olanak sağlayacak bir toplantı bu. Bu toplantı aynı zamanda yeni temasların da başlangıcı niteliğinde’ yorumunu yaptı. Ancak geçen perşembe yapılan Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan’ın talebi üzerine Doğu Akdeniz’deki doğalgaz sahaları ve Ege’deki gerginlikler nedeniyle kınanması, Varna zirvesinin de zorlu geçeceğine işaret ediyor.

Temel amaç işbirliğini güçlendirmek

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Varna’da dürüst ve açık bir tartışma yürütmek istediğini, bu çerçevede Türkiye ve AB arasında görüş farklılığı olan konuların da gündeme geleceğini ancak temel amacın iş birliğini güçlendirmek olduğunu vurguladı. Türkiye ile AB arasında önemli konuların ele alındığı liderler düzeyindeki ilk zirve 2015’in Ekim ayında yapılmıştı. Mart 2016’daki iki zirveden sonra bu sene gerçekleşecek zirve iki taraf arasındaki dördüncü liderler toplantısı olacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X