‘AB Türkiye’ye o parayı vermez’

Almanya’nın AB’ye Türkiye’ye mali yardımları kısıtlama çağrısına benzer bir tepki de Avrupa Komisyonu’ndan geldi. AB’nin Ankara’ya 2020’ye kadar planlanan 4,3 milyar Euro’luk üyeliğe hazırlık yardımının ödenmeyeceği öne sürüldü.

‘AB Türkiye’ye o parayı vermez’

Almanya’nın Türkiye’ye Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakereleri çerçevesinde yapılan ödemelerin durdurulmasını etmesinin ardından, Brüksel’den de benzer bir açıklama geldi. 

Avrupa Komisyonu’nun Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Üyesi Günther Oettinger, AB’nin ‘Türkiye’ye 2020 yılına kadar ödemeyi planladığı 4,3 milyar Euro’luk üyeliğe hazırlık yardımını ödeyeceğini düşünmediğini’ belirtti. Alman gazetesi Bild’e konuşan Oettinger, bu paranın Türkiye’deki siyasi gelişmeler nedeniyle ödeneceğini düşünmediğini söyledi.

AB NEDEN YARDIM EDİYOR? 

Türkiye, birliğe katılım hazırlığındaki ülkelere sağlanan bir hak sayesinde, müzakereler sürerken Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA ve IPA II) kapsamında AB fonlarından yararlanıyor. Bu fonlar 2014-2020 yılları arasında Türkiye’de bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşları için 4.5 milyar avro kaynak olarak belirlenmişti. 

Bu kaynağın kullanma alanları da birliğe katılım şartlarıyla paralel olarak, ‘demokrasi ve hukukun üstünlüğü, yargı, temel haklar, içişleri, sivil toplum, kamu yönetimi, çevre ve iklim değişikliği, ulaştırma, enerji, rekabet edebilirlik ve yenilik, istihdam, sosyal politikalar ve insan kaynaklarının geliştirilmesi ile tarım ve kırsal kalkınma’ olarak belirlendi. 

Bir ülkenin AB fonlarından yararlanması, yabancı yatırımcılara güven veriyor ve ülkeye dış yatırımların yolunu açıyor. Dolayısıyla AB fonları cari açığı bulunan Türkiye için hayati önem taşıyor. 

Ancak kısa süre önce Almanya, Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye yönelik ekonomik baskıyı artırmasını talep etmiş, buna gerekçe olarak da ‘Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin korunmasını sağlamayı’ göstermişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X