AB ve ABD’den iddianameye tepki

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül için birer kez ağırlaştırılmış müebbet, birer kez müebbet ve 22,5’ar yıldan 35’er yıla kadar hapis istenmesine, Avrupa Birliği ve ABD’den bir uyarı daha geldi.

AB ve ABD’den iddianameye tepki

AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın Sözcüsü Maja Kocijancic, talep edilen cezalardan derin endişe duyduklarını belirterek, “Türkiye’nin yasalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadında belirlenen Avrupa standartlarına uygun bir şekilde uygulanmasını sağlamasını ümit ediyoruz” dedi. Bağımsız ve şeffaf bir soruşturma hakkına da dikkat çeken Kocijancic, “İfade özgürlüğü, Kopenhag siyasi kriterlerine uygun olarak korunmalı. Gözdağı veren bir ortam buna ters düşüyor” dedi.

ABD: KAYGILIYIZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de, basın toplantısında, Dündar ve Gül hakkında hazırlanan iddianameden büyük rahatsızlık duyduklarını söyledi. Toner, şunları dile getirdi:

‘Olağanüstü sertlikteki suç isnadı, mahkeme öncesi tutuklama ve şimdi de, savcılık makamının ömür boyu hapis cezası talep etmesi; Türkiye’nin, ifade özgürlüğü, demokrasi, adil yargılama hakkı ve yargının bağımsızlığı gibi temel ilkelere bağlılığı hakkında cindi endişeler uyandırıyor. Bu nedenle, Türk yetkililerine; Türkiye’nin basın özgürlüğü hususundaki anayasal güvenceleri doğrultusunda, basın da dâhil tüm kuruluşların ve tüm bireylerin, her türlü fikir ve eleştiriyi dile getirme özgürlüklerinin temini konusunda çağrıda bulunuyoruz.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X