AB: Yeni başlık açılması imkansız

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili tartışmalı açıklamaya son şeklini vermek üzere dün toplandı.

AB: Yeni başlık açılması imkansız

Yapılan açıklamada Türkiye ile üyelik görüşmelerinde yeni başlık açılması imkansız denildi. Ancak görüşmeleri dondurma çağrısı reddedildi.

 

AB, dün Türkiye ile ilişkilerin geleceğine yönelik önemli bir toplantı yaptı. 

Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye’de insan hakları ve hukuk devleti alanlarında yaşanan olumsuz gelişmelere dikkat çekerek üyelik müzakerelerinin ‘geçici olarak dondurulması’ çağrısını içeren tavsiye kararının ardından AB dışişleri bakanları önemli bir toplantıda bir araya geldi.

AB’ye üye 28 ülkenin dışişleri bakanları, Genel İşler Konseyi’nde,  Avrupa Komisyonu’nun yayınladığı İlerleme Raporu esas alınarak Türkiye’de olağanüstü hal başta olmak üzere insan hakları, demokratikleşme ve ifade özgürlüğü konularında yaşananlar değerlendirildi. 

HOLLANDA’DAN GERİ ADIM

Daha önce Avusturya ile birlikte müzakerelerin durdurlmasını savunan Hollanda geri adım attı. ‘İç politik’ dengeler nedeniyle Türkiye konusunda sıkıntı yaşayan Hollanda, hükümet müzakerelerin durmasından yana değil. 

‘Muhalefette’ tek başına kalan Avusturya ise , dünkü toplantıda hükümetin muhaliflere yoğun baskı yaptığı gerekçesiyle üyelik görüşmelerinin askıya alınmasını talep etti. Dışişleri Bakanı Stefan Kurz aksi takdirde oy birliği ile alınması gereken tavsiye kararını veto edeceklerini açıkladı. 

ALMANYA’DAN VETO

Avusturya’nın Türkiye ile sürdürülen görüşmelerin kesilmesi talebine tepki gösteren Almanya Dışişleri bakanı Frank-Walter Steinmeier bu talebi basiretsizlik olarak niteledi ve ‘Sonuçlarının ne olacağını açıklamadan kalkıp görüşmeleri bitiriyoruz demek dış politika açısından sorumsuzluk olur’ dedi. Böyle bir adımın Kıbrıs’ın bölünmüşlüğüne son verme görüşmelerini de tehlikeye sokabileceğini belirten Steinmeier Türkiye’deki muhalefetin de diyalog kanallarının açık tutulmasını istediğini dile getirdi. Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da üyelik sürecinin askıya alınmasına karşı çıktı. Asselborn, ‘görüşmeleri dondurmakla Türk hükümetine olmasa da Türk milletine karşı hata işlemiş olacaklarını’ söyledi.

LİDERLER ‘ASKI’YI DESTEKLEMİYOR

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, müzakerelerin durdurulmasına karşı olduğunu net şekilde ortaya koyarken bu yönde bir adımın gerginliği daha da artıracağını belirten AP Başkanı Martin Schulz da bu fikre karşı çıktı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X