ABD başkanını seçiyor

ABD halkı, aylar süren seçim kampanyalarının ardından yeni başkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Seçmenler Demokrat Parti adayı Clinton ile Cumhuriyetçi Parti adayı Trump arasında karar verecek.

ABD başkanını seçiyor

Amerikalıların, ülkenin 45’inci başkanı olarak Demokrat Parti adayı eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı mı yoksa Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump’ı mı seçeceği bu gece belli olacak. 

Halk, ABD Kongresinin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi kanadının tamamı, 100 üyenin bulunduğu Senatonun üçte biri ve bazı valilikler için de oy kullanacak. Seçimler sonucunda ABD Kongresindeki sandalye dağılımları da yenilenecek.

FARKLI SAAT DİLİMİ

Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlayışı ve bitişi eyaletlerin yer aldığı dilime göre değişecek. Doğu yakasının saat dilimi esas alındığında, oy verme işlemleri saat 06.00’da başlayacak, sandık kapanması ise saat 19.00’da başlayıp eyaletlere göre gece yarısına kadar sürecek. 

230 MİLON SEÇMEN 

Bu seçimlerde kayıtlı yaklaşık 230 milyon seçmen bulunurken, bunlardan 150 milyonunun oy kullanacağı tahmin ediliyor. Daha önceki seçimlere de katılım oranının düşük olduğu ABD’de seçmenin en önemli oy kullanmama nedenlerinden biri adayları beğenmemesi.

FAZLA OY ALMAK YETMİYOR

ABD seçim sistemine göre seçimde en fazla oyu almak başkan olmak için yetmeyebiliyor. Ülkedeki seçim mantığı, her eyaletin, başkanı ayrı ayrı seçmesi üzerine kurulu. Federal yönetim yapısının bulunduğu ülkede halk, her eyalette partilerin başkan adayına bağlı olan ‘seçici’ grubuna oy veriyor. Eyaleti kazanan başkan adayı, eyaletlerin nüfus yoğunluğuna göre belirlenen seçici delegelerin tamamını da kazanmış oluyor. Dolayısıyla seçici delegelerde çoğunluğu alan, ülkenin de başkanı oluyor.  Bu nedenle gözler Hillary Clinton ile Donald Trump’ın halkın ne kadarının oyunu aldığında değil, hangi eyaletleri kazandığında olacak. Başkanın seçilmek için 50 eyalet ve özel statüsü bulunan başkent Washington DC’deki 538 seçici oyun mutlak çoğunluğunu, yani 270’ini alması gerekiyor.  California, 55 kişi ile en çok seçici kurul üyesi barındıran eyalet. İkinci sırada 38 üyeyle Teksas geliyor.

 

ANKETLERDE CLINTON ÖNDE

Ülke genelinde yapılan anketler Demokratların yarışı önde tamamlayacağını gösteriyor. ABC News ve Washington Post’un dün yayınlanan ortak anketine göre Oyların yüzde 47’si Hillary Clinton’a, yüzde 43’ü ise Cumhuriyetçi aday Trump’a gidiyor.

 Washington Post gazetesi bin 763 kişinin katıldığı anketin sonuçlarının yüzde 2,5 yanılma payı olduğunu belirtti.

 Yine dün açıklanan Bloomberg anketine göre ise Clinton 3 puan farkla Trump’ın önünde görünüyor.

TRUMP’TAN SUÇLAMA

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), ABD başkan adayı Hillary Clinton’a ait e-postalarda herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını açıklamasının ardından, Cumhuriyetçi aday Donald Trump tepki gösterdi.

Trump, rakibi Clinton’ı bu suçlamalarla ilgili temize çıkaran FBI’ı ‘yolsuzlukla’ suçladı.

Michigan eyaletinin Detroit şehrindeki bir mitingde konuşan Trump, ‘FBI’ın 650 bine yakın olduğu söylenen postaları bu kadar kısa sürede incelemesinin imkansız olduğunu’ belirtti.

Clinton’ın şu anda hileli bir sistem tarafından korunduğunu ifade eden Trump, Hillary Clinton suçlu. Bunu kendisi de biliyor, FBI da. Halk bunun farkında ve artık, 8 Kasım’da sandıklarda adaleti getirmek Amerikan halkına bağlı’dedi. 

NEDEN SALI GÜNÜ YAPILIYOR?

ABD’de başkanlık seçimleri her dört yılda bir kasım ayının ilk salı gününde düzenleniyor. Seçimin salı günü yapılması geleneği 1800’lü yılların ortalarına kadar gidiyor. O yıllarda California, Florida ve Teksas gibi bazı eyaletler henüz kurulmamışken ABD Kongresinin bir seçim günü belirlemesi gerekiyordu. Uzak bölgelerde tarımla uğraşan Amerikalıların, atla kent merkezlerine gidip oy kullanıp geri dönmeleri 3 günü bulabiliyordu. Hafta sonu ise dini görevlerini yerine getirenler düşünüldüğünde salı ya da çarşamba günleri en uygun alternatiflerdi. Çarşamba günleri birçok kentte pazar kurulduğundan salıda karar kılındı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X