ABD: Birleşik Irak

IKBY lideri Mesut Barzani, ‘Kürt devleti’ gündemiyle gittiği Washington’dan ‘ birleşik ve federal bir Irak’ mesajı geldi. Barzani Beyaz Saray’da ‘Başkan’ gibi ağırlandı ancak bağımsızlık başka bahara kaldı.

ABD: Birleşik Irak

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başında bulunan Mesut Barzani bu görevdeki 5. ABD ziyaretini gerçekleştiriyor. 

Beyaz Saray’a ‘Bğımsızlık dosyası’ ile giden Barzani’nin isteğnin şimdilik ertelendiği bildiriliyor. Barzani’nin kaldığı otelde ise Irak bayrağı asılmadı, onun yerine Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin bayrağının asıldığı görüldü. Siyasi gözlemciler ABD’nin bu muameleyle Barzani’yi devlet başkanı gibi hissettirdiğini belirtirken, ziyaret öncesi bölgesel Kürt yönetiminin kamuoyuna duyurduğu ‘Barzani Obama’nın önüne bağımsızlık dosyası koyacak’ söyleminin boş çıktığını ifade ettiler.

IRAK’IN BÜTÜNLÜĞÜ

Washington’daki görüşme öncesi ve sonrasında Beyaz Saray yetkililerin yaptığı açıklamalarda ABD’nin Irak’ın birliğinden, toprak bütünlüğünden yana olduğu ifade edildi ve IŞİD’le mücadele için ABD’nin Irak’a gönderdiği silahlardan peşmergenin payına düşenlerin kendilerine ulaşması garantisi verildiği belirtildi. 

‘OBAMA UĞRADI’

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi  Başkanı Mesud Barzani’nin ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesinden sonra Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik departmanının resmi Twitter hesabından atılan bir tweette, ‘ABD Başkanı Obama görüşmeye uğradı’ ifadesi kullanıldı.

Barzani dün  ayrıca Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü, ardından da   Atlantik Konseyi’nde katıldığı oturumda bir konuşma yaptı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X