ABD ile Almanya arasında kriz tırmanıyor!

Berlin ile Washington arasındaki kriz tırmanıyor. Almanya Başbakanı Merkel’in G7 zirvesinden sonra yaptığı açıklamalara ABD Başkanı Donald Trump’ın yanıtı Berlin’de deprem etkisi yarattı.

ABD ile Almanya arasında kriz tırmanıyor!

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO zirvesinde başlayan Almanya ile ABD arasındaki gerilim karşılıklı açıklamalarla tırmanıyor. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in özellikle İtalya’nın Sicilya adasındaki Taormina kentinde yapılan G7 zirvesinden sonra yaptığı ‘Biz Avrupa’da kaderimizi kendi ellerimize almalıyız’ açıklamasını dün de Hindistan ziyareti sırasında tekrarlaması, Beyaz Saray yönetimini çileden çıkardı.  Sert üslübu ile bilinen ABD Başkanı Donald Trump, Merkel’in açıklamalarına yanıt niteliğinde bir Tweet attı.

ABD başkanı, Twitter hesabından ‘Almanya ile devasa ticaret açığımız var, bir de NATO’ya ödemeleri gereken parayı vermiyorlar. ABD için çok kötü, bu değişecek’ diye yazdı. 

SİYASİ HASIM

ABD Başkanı Trump’ın sözleri Almanya’da deprem etkisi yarattı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) meclis grubu başkanı Thomas Oppermann’a göre, Trump’ın attığı tweet Almanya’yı siyasi hasım olarak gördüğünü açıkça belli ediyor.

 

ZİRVEDE PATLAK VERDİ 

Hafta sonunda yapılan G7 zirvesinde Avrupa ve ABD arasındaki görüş ayrılıkları su yüzüne çıkmıştı. Merkel, ABD ile yaşanan hayal kırıklığını Berlin’de katıldığı bir etkinlikte dile getirmişti. Başka ülkelere güvenebilecek zamanların geride kaldığını belirten Almanya lideri Merkel, Avrupa’nın kaderini eline alması gerektiğini söylemişti. 

Almanya Başbakanı, ‘Başkalarına tamamen güvenebileceğimiz dönemler bir parça geride kaldı. Bunu son günlerde yaşadım. Ancak biz Avrupalılar olarak kendi geleceğimiz için kendimiz mücadele etmemiz gerektiğini bilmemiz lazım, kendi kaderimiz için’ demişti.

 

ABD ARTIK GÜVENİLİR DEĞİL 

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung, yaşananları ‘Merkel yaptığı bu analizle ABD ile ilişkileri henüz tamamen kopartmadı. Ama yıkıcı ve acı verici bir hükme varmış oldu: ABD artık güvenilir değil. Bu güçlü bir yargı ve bedelini Almanlar da Avrupalılar da henüz bilmiyor. Merkel, açıklamalarında kader kavramını kullandı. Bu da bilinçli bir seçimdi’ satırlarıyla yorumladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X