‘ABD, İran’ı oyalıyor’

ABD ve Batı ülkeleri ile İran arasındaki nükleer müzakereler sürerken, ABD’nin İran’ı oyaladığı iddia edildi. Tahran da Batılı ülkelerin ciddi bir tutum değişikliğine gittiğini açıkladı.

‘ABD, İran’ı oyalıyor’

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri ve Almanya ile İran arasında süren nükleer müzakereler, nihai anlaşmadan hala uzak. Müzakerelerden dün de sonuç çıkmazken, görüşmelerin haftasonu da devam edebileceği bildirildi. 

ABD öncülüğündeki Batı ülkeleri, İran’dan henüz istediğini alamazken, Obama yönetiminin yeni bir ‘taktik’ izlediği öne sürüldü.  USA Today’de Oren Dorell imzasıyla yayımlanan bir yazıda, ABD’nin İran’ı ‘sonsuza kadar konuşturmaya’ hazır olduğu söylendi. ABD’nin böylece, halihazırda İran’ın nükleer hareket yeteneğini kısıtlayan geçici anlaşma sayesinde, istediğini alacağı konuşuluyor. 

İSTEDİĞİMİZİ ALAMADIK

Bu arada 30 Haziran ve 7 Temmuz ‘son tarih’leri geçerken, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ‘İstediğimiz her şeyi henüz alamadık’ dedi. 

Earnest, istedikleri şeyin, müzakerelere devam ederken İran’ın nükleer programını donduracak bir anlaşmadan emin olmak istediklerini kaydetti.

 

İRAN’DAN SUÇLAMA

Anlaşmaya varılması için belirlenen son gün de geride kalırken, İran muhataplarının daha önce mutabakata varılan noktalarda geri adım atmakla ve yeni kırmızı çizgiler belirlemekle suçladı. 

 

İran müzakere heyetinden üst düzey bir yetkili Batılı ülkelerin tutum değiştirmesinden dolayı müzakerelerin yavaş ilerlediğini söyledi. Gazetecilere açıklamada bulunan yetkili, ‘Karşı taraf nükleer müzakerelerdeki tutumunu değiştirdi; daha önce anlaşmaya varılan hususları bile yeniden gündeme getirmeye başladılar’ dedi.  İranlı yetkili, ‘Şu an onların yaptırımları aşmak yerine onları bir şekilde kurumaya çalıştıklarını hissediyoruz’diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X