ABD: Kararı Irak verecek

ABD, Musul operasyonuna kimlerin katılacağına Irak’ın karar vereceğini açıkladı. Washington ayrıca Türkiye ile Musul operasyonuyla ilgili doğrudan bir görüşme olmadığını belirtti.

ABD: Kararı Irak verecek

Irak ile Türkiye arasındaki Başika krizi büyürken, Washington yaklaşan Musul harekatı öncesinde, operasyonda karar yetkisinin Irak hükümetinde olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Musul operasyonunun Irak tarafından yönetileceğini söyledi. Washington’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirby, Musul operasyonuna hangi askeri güçlerin katılacağı konusundaki kararı ise Irak hükümetinin vereceğini belirtti. Türkiye’nin Başika’daki askeri varlığına ilişkin açıklamalar da yapan Kirby, ‘Türk güçleri uluslararası koalisyonun bir parçası olarak orada bulunmuyor. Başika’daki durumu Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gerekiyor’ dedi. 

TÜRK ELÇİYE NOTA

Irak Dışişileri Bakanlığı, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’yı bakanlığa çağırarak nota verdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Büyükelçi’nin Erdoğan’ın sözlerinden dolayı ‘sert bir dille’ uyarıldığı belirtildi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 11 Ekim’de yaptığı konuşmada Irak Başbakanı Haydar Abadi’yi hedef alarak, ‘Sen benim kalitemde, kıratımda, seviyemde değilsin, haddini bil. Musul’da biz bildiğimizi okuyacağız’ ifadesini kullamıştı. Erdoğan, Türk askerinin, Abadi’nin talebi üzerine Musul’un Başika bölgesine gittiğini söylemişti. 

BAŞİKA’DA İSİM DEĞİŞİKLİĞİ 

Türk  Ordusu tarafından Musul operasyonu için eğitilen Sünni Heşdi Vatani gücünün adı, ‘Ninova Bekçisi’ olarak değiştirildi. 

Eski Musul Valisi ve Heşdi Vatani gücü lideri Asil Nuceyfi, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Musul’u IŞİD’den kurtarmak için güç toplama vakti tamamlanmıştır’  dedi. Nuceyfi devamında, ‘Artık Heşdi Vatani için işini yapma vaktidir. Bugün itibariyle Heşdi Vatani’nin adını Ninova Bekçisi olarak değiştirdik’ ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X