ABD muhaliflere desteği kesiyor

ABD Başkanı Trump, Suriyeli ılımlı muhaliflere silah ve eğitim desteğini sona erdirme kararı aldı.

ABD muhaliflere desteği kesiyor

Amerikan yönetimi  sadece hava operasyonları düzenleyecek. Bu arada YPG’ye silah ve eğitim desteği sürecek.

 

ABD Başkanı Donald Trump, Suriyeli ılımlı  muhaliflere  silah ve eğitim desteğini sona erdirme kararı aldı. 

Üst düzey Amerikalı yetkililer, CIA’nin gizli programının birkaç ay içinde bitirileceğini açıkladı. ABD’nin bundan böyle Suriye’deki faaliyetleri, DEAŞ’a yönelik hava operasyonlar düzenlemek ve ağırlıklı olarak YPG’nin yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri’ne  silah ve eğitim desteği vermekle sınırlı olacak.

KARAR BİR AY ÖNCE ALINDI

Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, karar yaklaşık bir ay önce Trump’ın CIA Başkanı  Mark Pompeo ve  Ulusal Güvenlik Danışmanı Raymond McMaster ile görüşmesinin ardından alındı. 

Haberde Trump’ın bu adını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile  7 Temmuz’daki görüşmesinden önce aldığına dikkat çekildi. Trump ve Putin görüşmesinin ardından  iki ülkenin  Suriye’nin güneybatısında  ateşkes anlaşmasına vardığı hatırlatıldı.

OBAMA DÖNEMİNİN BELKEMİĞİYDİ 

Ilımlı muhaliflerin silahlandırılması  Obama döneminin,  Suriye politikasının belkemğini oluşturuyordu. Ancak iki yol sonra, Rusya’nın Suriye’ye müdahalesinden ardından, etkinliği sorgulanmaya başlanmıştı. Programın sona erdirilmesi, Washington’ın Esad’ı devirme isteğinin,  sınırlı olduğu göstergesi  olarak yorumlandı. 

TARTIŞMALI KARAR 

Karar eleştirileri de beraberinde getirdi. Kararı Esad’ın Suriye’deki  pozisyonunun güçlendiğini  kabul edilmesi olarak  değerlendiren de var, ABD’nin  güvenilirliğinin zedelendiğini düşünen de var. 

Amerikalı bir yetkili, Suriye’de Putin’in kazandığını söyledi. 

Bazı analistler ise ılımlı muhaliflere desteğin kesilmesinin Suriye içindeki daha radikal grupları güçlendirebileceği konusunda birleşiyor. 

Washington Post, ayrıca programı sona erdirmenin  büyük bir potansiyel taşıdığını da öne sürdü. Türkiye ve Körfez’deki müttefiklerin Esad karşıtı muhaliflere, daha fazla gelişmiş silahlar gönderebileceğini , Amerikan yönetiminin bunu önleme yeteneğini kaybedebileceğini yazdı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X