ABD: O gemileri gönderdik çünkü…

ABD, Yemen yakınlarındaki sulara gönderdiği bir uçak gemisi ile füze güdümlü bir kruvazörün görevinin deniz ticaretinin ve trafiğinin korunması olduğunu bildirdi.

ABD: O gemileri gönderdik çünkü…

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, konuyla ilgili soru üzerine, USS Theodore Roosevelt uçak gemisinin Aden Körfezi ve Kızıldeniz bölgesine deniz seferlerinin güvenliğinin sağlanması için gönderildiğini söyledi.

 

Earnest, “Roosevelt’in spesifik görevi, dünyanın bu bölgesinde serbest ticaret akışının ve deniz seferlerinin sağlanması. İran’ın Husileri desteklemeye yönelik ve bazı durumlarda silah sağlamayı da içeren istikrar bozucu faaliyetleri konusunda dikkatli olmaya devam ediyoruz. ABD, Birleşmiş Milletler tarafından konulan spesifik silah ambargosu konusunda uluslararası toplumla dayanışma içinde olmaya kararlıdır” diye konuştu.

 

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Steve Warren da USS Theodore Roosevelt gemisinin bölgeye deniz yolunun açık kalmasını sağlamak için gittiğini dile getirdi.

Warren, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, uçak gemisinin Yemen’de bozulan güvenlik durumundan dolayı bu alana gittiğini kaydetti. Ancak Warren’ın, “Birçoğu bana, uçak gemisinin İranlı gemilerin konvoyundan veya filosundan dolayı mı orada bulunduğunu sordu. Bu, kesinlikle faktörlerden biri” ifadesini kullanması da dikkati çekti.

 

ABD donanmasından önceki gün yapılan açıklamada, USS Normandy adlı füze güdümlü kruvazörün eşlik ettiği USS Theodore Roosevelt uçak gemisinin pazar günü Arap Körfezi’ndeki üssünden Hürmüz Boğazı’nı geçerek Arap Denizi’ne girdiği belirtilmişti. Açıklamada, gemilerin, “Arap Denizi, Aden Körfezi, Bab’ül Mendep Boğazı ve Güney Kızıldeniz’de deniz güvenliği operasyonları yürütmekte olan ABD güçlerine katılacağı” kaydedilmişti.

Açıklamanın ardından Amerikan medyasında çıkan haberler üzerine Pentagon, ABD gemilerinin hareketliliğinin İran’dan, Yemen’deki Husilere silah sevkiyatının önünü kesme niyeti taşıdığı yönündeki haberlerin “doğru olmadığını” ifade edilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X