‘ABD parayla beslediği Irak’a söz geçiremiyor’

Osmangazi Belediyesi’nce düzenlenen Kültür ve Tarih Konferansları’nın bu haftaki konuğu, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Köni oldu.

‘ABD parayla beslediği Irak’a söz geçiremiyor’

Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele özellikle öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın da dinlediği panelde, Hasan Köni, Orta Doğu sorununu tarihsel olarak ele aldı.

Barzani’nin Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği sözde bağımsızlık referandumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Hasan Köni, “Barzani, kendini zorunlu hissederek yaptığı sözde bağımsızlık referandumunda hiç ummadığı bir sonuçla karşılaştı. Ayrıca, şu durum ortaya çıktı. ABD, kendi silah verdiği, parayla beslediği Irak’a artık söz geçiremiyor. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, ‘Derhal, Haşdi Şabi güçleri, İran’a bağlı güçler geri çekilsinler’ sonrasında ‘Referandumu tartışalım’ dedi. Irak Devleti bunları kabul etmedi. Niye kabul etmiyorlar? Çünkü, artık ABD’yi takmıyorlar” diye konuştu.

Suriye konusunda da Türkiye, İran ve Rusya’nın bir karar vereceğini kaydeden Köni, “Fakat Rakka operasyonunu ABD bitirdi. ABD, bu yapıya destek verecek mi ? Yoksa şimdiye kadar oluşturmaya çalıştığı ama bir türlü savaşma gücüne erişemeyen, bu yüzden YPG ve PKK gibi güçleri kullanmak zorunda kalan ABD, bu konuda direnecek mi? Direnecekse, Rusya ile savaşacak. Bölgede Rus-ABD savaşının çıkması da muhtemeldir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X