ABD Rusya ile anlaştığını açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye’de ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerinden bağımsız olarak hava saldırıları düzenleyen Rusya ile anlaşmaya varıldığını açıkladı.

ABD Rusya ile anlaştığını açıkladı

ABD ile Rusya’ya ait savaş uçaklarının bu ay içinde Suriye üzerinde tehlikeli şekilde yakınlaştıklarının açıklanmasının ardından taraflar bu tür olayları engellemek üzere anlaşmaya vardı.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona katılan ülkelerin uçaklarını da kapsayan anlaşmaya varıldığını ABD Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Peter Cook, günlük basın toplantısında açıkladı.

Cook, anlaşmanın savaş uçakları dışında insansız hava araçlarını da kapsadığını bildirdi. Peter Cook, “tarafların uçaklarda profesyonel havacılığa uyulması, özel iletişim frekanslarının kullanılması ve karada iletişim hatlarının oluşturulmasını” içerdiğini söyledi.

Anlaşmaya göre, taraflar ayrıca uygulama sonrası muhtemel konuların tekrar tartışılması için çalışma grupları oluşturacak.

Cook, taraflara ait uçakların birbirinden ne kadar mesafede uçacağı konusunda bilgi vermedi ancak pilotların profesyonel olduğunu ve güvenli mesafenin ne kadar olduğunu bildiklerini kaydetti.

‘İSTİHBARAT PAYLAŞIMI YOK’

Anlaşmanın taraflar arasında bir işbirliği anlamına gelmediğini vurgulayan Cook, “bilgi alışverişi, hedef bilgisi” gibi konularda birlikte çalışılmayacağını belirtti.

Cook, taraflar arasında yapılan müzakerelerin ABD’nin Rusya’nın Suriye politikasını benimsediği anlamına gelmediğine de dikkati çekti. Cook, “Aksine Rusya’nın ters tepen Suriye projesi ve Esed rejimini desteklemesinin Suriye’de devam eden iç savaşı daha da kötü bir hale getireceğine inanmaya devam etmekteyiz” ifadesini kullandı.

Cook, Rusya hükümetinin anlaşmanın içeriğinin tamamının paylaşılmasını istemediğini söyledi.

Taraflar arasında anlaşmanın salı günü imzalandığını belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı, iki hafta önceki açıklamasında, iki ülkeye ait savaş uçaklarının Suriye üzerinde tehlike oluşturabilecek şekilde yakınlaştığını bildirmiş, bunun ardından Rus ve Amerikalı yetkililer olumsuz sonuçlar doğurabilecek “kazalara” karşı bir anlaşmaya varmak için üç kez görüşmüştü.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X