ABD seçim günü: İlk sandık açıldı

Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde ilk sandık sonuçları geldi. Beş oyun kullanıldığı Dixville Notch kasabasında oyların tümü Demokrat aday Joe Biden’a verildi.

ABD seçim günü: İlk sandık açıldı

ABD’de aylardır süren geri sayım bitti ve başkanlık seçimleri için kritik gün geldi çattı.

Dünyanın gündemindeki seçimde dakika dakika yaşananlar;

00.02: SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ABD’de yapılan seçimin sonuçlarının ne zaman ilan edileceği henüz belli değil. İlk sonuçlar Türkiye saatiyle 03.00’ten sonra gelmeye başlayacak. 2016 yılındaki seçimde Donald Trump, Türkiye saatiyle saat 10.00 civarında zafer konuşması yapmıştı.

Ancak bu seçimde posta yoluyla kullanılan oyların fazla olması nedeniyle seçim sonuçlarının günler sonra açıklanma ihtimali bulunuyor. 2000 yılındaki seçim Florida oylarının birden fazla kez sayılmasına sahne olmuştu. Yüksek Mahkeme’nin haftalar sonra verdiği kararla ABD Başkanı kesinleşmişti.

TRUMP: KAZANMAK KOLAY, KAYBETMEK DEĞİL

ABD Başkanı Donald Trump, seçim esnasında kameraların karşısına geçti. Trump, “Kazanmak kolay. Benim içim kaybetmek ise hiç kolay değil” dedi. Trump ayrıca seçim sonuçlarının kesinleşmemesi halinde ulusa seslenebileceğini aktardı.

 PELOSI’DEN ÇOĞUNLUK AÇIKLAMASI

ABD, kongrenin bir parçası olan Temsilciler Meclisi’nin sözcüsü Demokrat Nancy Pelosi, partisinin Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu elinde tutmaya devam edeceğine inandığını söyledi.

FBI SORUŞTURMA BAŞLATTI

ABD’deki seçimde vatandaşlara seçim gününde evde kalmalarına dair otomatik servisten telefon edildiği belirtiliyor. FBI söz konusu telefonlar için soruşturma başlattığını açıkladı.

ABD’de halk Başkanlık seçimleri için sandık başına giderken, gece yarısı oy verme geleneği kapsamında Dixville Notch kasabası sandıktaki ilk zaferi açıkladı.

Toplamda beş seçmenin bulunduğu kasabada oyların tamamı Biden’a gitti.

Coronavirüs nedeniyle bu yıl erken oy verme işlemi ve posta yoluyla oy gibi seçenekler de büyük önem kazandı. Şimdiye dek 98 milyon seçmenin bu şekilde oyunu kullandığı belirtiliyor.

Oldukça tartışmalı geçmesi beklenen ve sonuçların Yüksek Mahkeme’ye taşınması ihtimali de sıkça dillendirilen seçimle ilgili bir klasik gerçekleşti.

New Hampshire eyaletindeki Dixville Notch kasabası, yerel saatler gece yarısını geçtikten sonra sonuçları ilk açıklayan yer oldu.

NTV

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X