ABD: Türkiye’de 50 nükleer bomba var

ABD’nin İncirlik Hava Üssü’nde nükleer silah bulundurduğuna dair yıllardır dile getirilen iddialar, gerçeğe dönüştü. İlk kez, görevde olan bir Amerikalı yetkili Türkiye’de ’50 kadar B61 hidrojen bombası bulunduğunu’ açıkladı.

ABD: Türkiye’de 50 nükleer bomba var

Amerikan Hava Kuvvetleri’nin sivil yöneticisi konumundaki ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Deborah Lee James, ülkesinin İncirlik Hava Üssü’ndeki nükleer silahları Romanya’ya taşıdığına dair ortaya atılan iddialara tepki gösterdi.

 

New York’ta yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lee James, nükleer silah ve bombaların Türkiye’de güvende olduğunu ve geri çekmeyi düşünmediklerini açıkladı.

Lee James, ‘15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerginleşen Türkiye-ABD ilişkilerinin yarattığı ortamda İncirlik Üssü’ndeki B61 nükleer bombardıman silahlarının güvenliği konusunda endişe duymadıklarını’ ifade etti. 

SİLAHLAR GÜVENDE

Silahların ‘Türkiye’de güvende olduğunu’ belirten Lee James, ‘Yaşananlara rağmen Türkiye hala bizim stratejik ortağımız ve İncirlik’teki 50 kadar B61 hidrojen bombasının güvende olduğunu düşünüyoruz. Onları geri çekmeyeceğiz. Tabiki 15 Temmuz’un ardından komuta kademesindeki pek çok general tasfiye edildi, yerine etkili yeni liderlerin gelmesi zaman alacaktır. Şimdilik yeni gelişmeleri izliyoruz. Daha sonra değerlendireceğiz’ ifadelerini kullandı.

BOMBALAR ROMANYA’DA İDDİASI 

Ameriken basını, ABD’nin Türkiye’de bulunduğu nükleer silahları, ilişkilerin gerilmesi üzerine Romanya’daki Deveselu Hava Üssü’ne taşımaya başladığını öne sürmüştü. 

Geçen haftalarda ABD’li bazı düşünce kuruluşları da Washigton yönetiminin İncirlik’teki nükleer silahları geri çekmeyerek kumar oynadığını iddia etmişti. Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nden Jeffrey Lewis, ‘Bu silahları kendi ülkesini bombalamak suçundan yargılanan bir generalin daha önce yönettiği bir üste tutmaya devam etmek ne kadar akıllıca?’ diye sormuştu.

Stimson Center’dan Laicie Heeley de, ABD’nin İncirlik Üssü’nde bulunan 50 kadar nükleer silah ve bombanın kontrolünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu, bu silahların kaderinin belirsiz olduğunu söylemişti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X