ABD ve CIA’e savaş suçu iddiası

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), ABD ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Afganistan, Polonya, Romanya ve Litvanya’da savaş suçu işlemiş olabileceğini iddia etti.

ABD ve CIA’e savaş suçu iddiası

UCM Başsavcısı Fatou Bensouda’nın ofisinden yayımlanan raporda, ABD askerleri ve CIA görevlilerinin söz konusu ülkelerde gözaltına aldıkları kişilere işkence yaparak savaş suçu işlemiş olabileceği belirtildi.

 

“Afganistan’da 61 kişiye işkence edildi”

 

Raporda, Afganistan’daki ABD askerlerinin 1 Mayıs 2003 ve 31 Aralık 2014 tarihleri arasında gözaltındaki 61 kişiye işkence yaptığı, kötü muamele ettiği ve haysiyetlerini çiğnediği kaydedildi.

 

CIA görevlilerinin de Aralık 2002 ve Mart 2008 arasında Afganistan’ın yanı sıra Polonya, Romanya ve Litvanya’da gözaltındaki 27 kişiye işkence yapmış, kötü muamele etmiş, onurunu kırmış ve tecavüz etmiş olabileceğine işaret edilen raporda, söz konusu suistimallerin çoğunun 2003-2004 dönemine ait olduğu ifade edildi.

 

“Mağdurların temel insan onurlarının küçük düşürüldü”

 

ABD’nin işlemiş olabileceği savaş suçlarının bireysel eylemlerden ziyade zanlılardan istihbarat almak için uygun görülen sorgulama teknikleri olduğu vurgulanan raporda, kasti olarak fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan mağdurların, temel insan onurlarının küçük düşürüldüğü belirtildi.

 

UCM savcıları tarafından yapılan açıklamada da Afganistan’da geniş çaplı bir soruşturma açılmasında yetki istenip istenmeyeceği konusunda “kısa süre içinde” karar verileceği bildirildi.

“Taliban ve Afgan güçleri de savaş suçu işlemiş olabilir”

 

UCM savcıları, raporda Taliban militanları ve Afgan hükümet güçlerinin de ülkede uzun yıllardır süren çatışmalarda işkence ve çeşitli suistimaller yapmış olabileceğini belirtti.

 

Taliban ve onlara bağlı grupların binlerce insanı öldürdüğüne işaret edilen raporda, Taliban ve diğer grupların adam öldürme, asker toplama, çocuk asker kullanma, siviller ile insani yardım çalışanlarına saldırı gibi savaş suçları işlemiş olabileceği ifade edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X