ABD ve YPG’den DEAŞ operasyonu

ABD askerleri ile YPG’ya bağlı özel kuvvetler Suriye’nin Rakka kentinin doğusunda DEAŞ’ın emirlerine yönelik hava indirme operasyonu gerçekleştirdi. Operasyonda 3’ü emir olmak üzere 8 militanı öldürüldü, 4 emir ise sağ yakalandı.

ABD ve YPG’den DEAŞ operasyonu

ABD askerleri ile YPG özel kuvvetleri 3 gün önce Rakka kentinin doğusunda yer alan Şenine köyünde DEAŞ’a yönelik bir hava indirme operasyonu gerçekleştirdi. 

İndirme operasyonu öncesinde ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçakları tarafından bölgeye çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirildi.

 

Edinilen bilgiye göre Rakka doğusunda Şenine köyünde bir grup DEAŞ emirinin kendilerine sivil görünümü vererek konakladıkları istihbaratı 

alındı. Bunun üzerine ABD özel kuvvetleri ve YPG özel birimi YAT birlikleri DEAŞ militanlarının kaldığı yerlere ortak hava indirme operasyonu gerçekleştirdi. 

Çıkan şiddetli çatışmaların ardından 3’ü DEAŞ emiri olmak üzere 8 toplam terörist öldürüldü.  Operasyonda 4 emirin ise sağ yakalandığı ve şu anda sorgulandığı bildirildi. Operasyonda ABD ve YPG’den can kaybı ve yaralı olmadığı belirtildi.

ABD güçleri Suriye ve Irak’ta daha önce de DEAŞ’ın lider kadrosuna yönelik birçok kez hava indirme operasyonu gerçekleştirmişti.

YANLIŞ BOMBA KULLANILDI

Bu arada ABD Hava Kuvvetleri’nin Irak ve Suriye’de DEAŞ’a karşı aylarca yanlış bomba ve taktikleri kullandığı, bu hataların uzun süre  düzeltilemediği ortaya çıktı. 

Hava Kuvvetleri tarafından verilen brifingde konuşan  ABD’li komutan Brian Baker, Ağustos-Kasım 2014 arasında kullanılan kimi bombaların amacına ulaşamadığını, kimilerininse hiç patlamadığını söyledi. Bu bombalar savunmasız, hafif silahlı hedeflere karşı etkili olmasına karşın, vurulması gereken DEAŞ hedeflerinin büyük yapılar, köprüler, zırhlı araçlar ve diğer zorlu hedefleri içerdiği, kullanılan bombaların bu hedeflere karşı hiçbir etkisinin olmadığı belirtildi. 

Hatta kimi zaman bombaların tetikleyecek bir hedef tespit edemeyip, bu nedenle patlamadığı belirtildi. ABD Hava Kuvvetleri’nin bu sorunlara 2014’ün sonlarında yanıt vermeye başladığı ve beton binalara karşı da etkili olan 900 kilogramlık GBU-31/B JDAM bombalarını kullanıma soktuğu bildirildi.  

STOKTAKİ BOMBALAR ‘TÜKENDİ’

ABD’nin IŞİD’e karşı kullandığı ve zırhlı hedeflere karşı etkisiz olduğu bildirilen 110 kilogramlık GPS güdümlü bombaların ve Hellfire füzelerinin stoğunun Mart 2014’te ‘sağlıklı’ düzeyde olduğu, ancak Irak ve Suriye’de süren hava harekatının bu bombaların miktarını ‘neredeyse sıfıra’ indirdiği söyleniyor. 51 binin üzerinde bomba ve füze harcayan ABD’nin, yaşanan bomba ‘kıtlığını’ gidermek için Asya ve Avrupa’daki savaş rezervlerini kullanıma soktuğu aktarılırken, ABD ordusunun bütçesinin önemli bir kısmını da mühimmatın oluşturduğu kaydediliyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X