ABD’de İncirlik’e alternatif arayışı

Türkiye’deki darbe girişiminden sonra gerilen Türk-Amerikan ilişkileri Washington’ı harekete geçirdi.

ABD’de İncirlik’e alternatif arayışı

ABD’deki düşünce kuruluşlarından Demokrasileri Savunma Vakfı’nın (FDD) raporunda, Amerika’nın başta İncirlik Üssü olmak üzere Türkiye’deki askeri varlıklarına alternatif seçenekleri incelemesi gerektiği görüşü dile getirildi.

FDD uzmanları John Cappello, Patrick Megahan, John Hannah ve Jonathan Schanzer tarafından kaleme alınan raporda, ‘Türkiye’deki rahatsız edici eğilimler ve artan istikrarsızlığa dair soru işaretleri, orada hassas ve stratejik askeri varlıklar tutmaya devam edilmesinin neticeleri üzerinde kapsamlı bir gözden geçirme çalışmasını gerektiriyor’ ifadesi kullanıldı.

SORUMSUZLUK OLUR

Raporda Türkiye’deki tesislerin Amerika’nın hedefleri açısından önemli taktiksel ve stratejik çözümler sağlamaya devam ettiği vurgulandı. Raporda ayrıca ‘ABD’nin Türkiye’deki üslerini küçülttüğü ya da terk ettiği şeklinde herhangi bir iddia, Ankara, Washington ve NATO arasında daha da büyük bölünmelere yol açabilir. Bununla birlikte, son dönemki gelişmeler ve devam etmekte olan gidişat çizgileri düşünüldüğünde, kritik önemdeki stratejik varlıklar için alternatif üs noktalarını incelememek sorumsuzluk olur’ifadelerine yer verildi. 

Raporda, İncirlik Üssü’ne alternatif olarak, Kıbrıs’ta İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait Akrotiri üssü, Ürdün’deki Muvaffak Salti Hava Üssü ve kuzey Irak’taki üsler olası seçenekler arasında gösterildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X