ABD’den Irak hükümetine kutlama

ABD yönetimi, Irak’ın Ramadi kentinin terör örgütü IŞİD’den kurtarıldığını açıklayan Irak hükümetini tebrik etti.

ABD’den Irak hükümetine kutlama

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, Irak hükümeti ve ordusunu gösterdikleri cesaretten dolayı takdir ettiğini bildirdi. Kerry, “Irak ordusu, azim, cesaret ve yeteneğiyle düşmanı yerinden ederek DAEŞ (IŞİD) terörü sebebiyle evlerini terk etmiş ailelerin şehre döneceği günü daha da yakınlaştırmıştır” ifadesini kullandı.

Ramadi’nin IŞİD’den kurtarılması için ABD ve koalisyon güçlerinin hava saldırıları ve eğitim gibi desteklerle Irak ordusuna yardım ettiğini kaydeden Kerry, yardımın devam edeceğini ve Ramadi’nin savaş sonrası tekrar düzene oturması için mücadele edeceklerini belirtti.

Kerry, Ramadi’nin kurtarılmasına rağmen henüz güvenliğinin sağlanmadığını belirterek, “Ramadi’nin güvenliği tamamen sağlanmadı ve şehrin bazı bölgelerinin de geri alınması gerekiyor” dedi. Kerry, Ramadi’nin IŞİD’den tamamen kurtarılması ve ardından bunun tüm ülkede devam etmesi için Irak ordusuna yardımı sürdüreceklerini ifade etti.

IŞİD kontrolü altındaki bölgelerin geri alınmasını Irak’ın güvenliğinin temel meselesi olarak gösteren Kerry, kurtarılmış bölgelerde düzenin yeniden sağlanmasının çok önemli olduğunun altını çizdi. Kerry, düzenin sağlanabilmesi adına ABD ve koalisyon ülkelerinin 50 milyon dolarlık bir yardımda bulunduğunu bildirdi.

“Barbar grubu yenmek için önemli adım”

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’yi ve Irak hükümetini bugün Ramadi’yi geri almalarından dolayı kutladığını duyurdu.

Carter, yazılı açıklamasında, “Uluslararası koalisyonun desteklediği Iraklı güvenlik unsurlarının DAEŞ’i (IŞİD) kentten çıkarmaları, bu barbar grubun yenilgiye uğratılması ve Irak’ın egemenliğinin tesis edilmesi ileriye dönük önemli bir adım” ifadesine yer verdi.

Carter, Ramadi’nin geri alınmasının, “koalisyonun havadan sunduğu destekle motive edilmiş yerel unsurların IŞİD’i yenme kapasitesine sahip olduklarını gösterdiğini” kaydetti.

Beyaz Saray’dan bir yetkili ise Noel tatili sebebiyle Hawaii’de bulunan ABD Başkanı Barack Obama’nın konu hakkında bilgilendirildiğini duyurdu. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Irak güvenlik güçlerinin Ramadi’nin geri alınmasında gösterdikleri çabadan övgü ile bahsederek, “Ortak amacımız DAEŞ’i (IŞİD) güvenli bölgeler oluşturduğu alanların dışına sürmek” dedi.

Yetkili, koalisyon güçlerinin Ramadi’nin kurtarılması sürecinde 630’dan fazla hava saldırısı düzenleyerek karadaki güçlere destek verdiğini bildirdi.

Ramadi, Mayıs 2015’te terör örgütü IŞİD’in eline geçmişti.

IŞİD’in, Haziran 2014’te Irak ve Suriye’de bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından örgütün militanlarıyla çatışmalar ülkenin farklı kentlerinde devam ediyor. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ise IŞİD’i hedef alan operasyonlara bir yıldan fazla süredir havadan destek veriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X