ABD’den Körfez’e diyalog çağrısı

ABD Dışişleri, Körfez’in 13 maddelik Katar listesini abartılı buldu.

ABD’den Körfez’e diyalog çağrısı

Krizin çözümü için 4 Arap ülkesine diyalog çarısında bulunan ABD Dışişleri Bakanı Tillarson, bazı maddelerin, Katar tarfından karşılanmasının  zor olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar krizinde Doha’nın, Suudi Arabistan ve üç müttefikinin sunduğu taleplerin bazılarını yerine getirmesinin “çok zor olacağını” belirtti. Ancak Tillerson, krize çözüm bulunması için diyalog ve müzakere çağrısında bulundu. 

Tillerson Katar’ın talepleri ‘mantık dışı ve egemenliğine müdahale anlamını taşıdığı’ gerekçesiyle reddetmesinden bir gün sonra yaptığı yazılı açıklamada, “Bazı şartlar Katar açısından karşılanması çok zor olsa da, çözüm yönelik diyalog için bir temel sunan önemli alanlar bulunuyor” ifadesini kullandı. Amerikalı bakan açıklamasında Mısır, Bahreyn, BAE  ve Suudi Arabistan’ın Doha’yla anlaşmaya varabileceğini düşündüğü konuların neler olduğunu belirtmedi. 

İRAN’DAN TAM DESTEK 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise İran’ın hava, kara ve deniz sahasının dost ve komşu diye tanımladığı Katar’a daima açık olduğunu vurguladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri ile yaptığı telefon görüşmesinde, Katar’a uygulanan ablukanın “kabul edilemez” olduğunu savundu. Ruhani, İran’ın hava, kara ve deniz sahasının dost ve komşu diye tanımladığı Katar’a daima açık olduğunu vurguladı. 

TÜRKİYE İŞİ CİDDİLEŞTİRİYOR 

İhgiliz The Times gazetesinde yer alan başyazıda ise “Türkiye’nin Katar’a desteği NATO’yu bir bölgesel kavganın içine sürükleyebilir” ifadeleri yer aldı. Tehlikeli ve tamamen gereksiz bir hesaplaşma için sahne hazır” diyen Times’ın makalesinde, ” Türkiye’nin müdahalesi işi ciddileştiriyor. Türkler şimdi de Katar’ı dış müdahaleden korumak için askerlerini kullanmaya hazır olduklarından bahsediyor ve bu nedenle silahlı kavga kaygıları artıyor” ifadeleri yer aldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X