ABD’den Suriye’ye kara gücü

ABD Suriye’ye kara gücü göndermeye hazırlanıyor. Başkan Trump’ın Pentagon’un önerisini kabul etmesi durumunda Amerikan askerleri birkaç hafta içerisinde Suriye’nin kuzeyinde olabilir.

ABD’den Suriye’ye kara gücü

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), terör örgütü DEAŞ’la mücadele kapsamında, Suriye’ye kara gücü göndermeyi planladıklarını açıkladı.

CNN International’a demeç veren Pentagon yetkilileri, ‘Kara kuvvetlerinin, Suriye’de belli bir süre görev yapması muhtemeldir’ ifadelerini kullandı. Yetkililer ayrıca, son kararın Trump’a ait olduğunu belirtti. Tramp gecen ay Savunma Bakanı  James Mattis’ten DAEŞ’le mücadeleyi hızlandıracak bir plan hazırlamasını istemişti. Önerinin ay sonuna kadar Trump’a sunulacak planın parçası olduğu tahmin ediliyor. CNN International’a konuşan Pentagon yeklisi, Suriye’ye asker göndermenin Trump’a sunulacak pek çok  öneriden biri olabileceğini  söyledi. Rusya ile işbirliğinin artırılması ve Suriye’nin kuzeyinde Kürt grupların silahlandırılması da değerlendirilen seçenekler arasında. 

ANKARA’YA GÜVENCE

CNN’in haberine göre konu henüz resmi bir boyut kazanmış değil. Söz konusu gücün  Suriye’deki görevi ne olacağı da bilinmiyor. Ancak hedeflerden birinin Suriye’nin kuzeyindeki Kürt  güçlerin Türkiye’nin çıkarlarına tehdit oluşturmayacağına dair Ankara’ya güvence vermek olduğu ifade edildi. Amerikan ordusu bugüne kadar Suriye’de büyük ölçüde özel operasyon gücünden oluşan  küçük timler halinde varlık gösterdi. DEAŞ’a karşı savaşan muhaliflere eğitim ve danışman desteği verildi. Terör örgütü PYD’ye askeri eğitim ve operasyonel destek veren ABD, uzun zamandır Türkiye’nin tepkileriyle karşılaşıyordu.

ASKER SEVKİYATI

Öneri hayata geçerse  ABD’nin Suriye’deki askeri operasyonları büyük ölçüde değişecek. Konvansiyonel kara birliklerinin  güvenliği, geniş çaplı kara ve hava operasyonları gerektiriyor. Bölgeye birkaç hafta içinde asker sevkiyatı da öngörülüyor. Hatta bazı askerlerin Kuveyt üzerinden  Suriye’ye geçeceği ifade ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X