ABD`den yerlilere rekor tazminat

Washington, toprak ve kaynaklarının kullanımı karşılığında en büyük yerli kabilesine 554 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

ABD`den yerlilere rekor tazminat
Navajo kabilesine anlaşmalarla bırakılan alan Arizona, New Mexico ve Utah eyaletlerinde 70 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Ancak sözkonusu alanın yarısında tarım ve madencilik amaçlı işletmeler faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 300 bin nüfuslu Navajo kabilesinin temsilcileri, on yıllardır bu haksızlığın giderilmesi için başta yargı olmak üzere birçok kurum nezdinde girişimde bulunuyordu.
 
Varılan uzlaşma bugün Navajo’ların ‘başkenti’, Arizona eyaletindeki Window Rock’ta imzalanacak bir anlaşmayla resmiyet kazanacak. 554 milyon dolar tazminat karşılığında Yerliler konuyla ilgili farklı platformlardaki tüm şikayet ve başvurularını geri alacak.
 
‘The Washington Post’ gazetesi, Navajo’lara ödenen miktarı, ‘ABD hükümetinin şimdiye kadar bir yerli kabileye ödediği en yüksek miktar’ olarak tanımladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X