AB’de Merkel’e karşı sesler

Almanya’nın, Türkiye ile müzakereleri durdurma çağrısı yankı bulmadı. Estonya’da toplanan AB dışişleri bakanları Ankara ile iplerin kopmaması gerektiğini açıkladı.

AB’de Merkel’e karşı sesler

AB içinde Türkiye konusunda görüş ayrılıkları yaşanıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin durdurulması konusunu tartışmaya açacağı ve Türkiye’nin AB üyesi olamayacağının çok açık olduğu yönündeki sözleri üye ülkeler arasında destek bulmadı. 

AB dönem Başkanı Estonya’nın başkenti Talinn’de toplanan Finlandiya, İsveç, Hollanda, Estonya ve Belçika Dışişleri Bakanları Türkiye ile müzakerelerin durdurulması önerisine karşı çıktı.

TÜRKİYE ÖNEMLİ VE BÜYÜK

AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Ankara’nın AB’den uzaklaştırılmaması gerektiğini belirtirken, ‘Türkiye çok büyük ve hepimiz için stratejik olarak çok önemli bir ülke’ dedi. 

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney de ‘AB’nin Türkiye’ye yakın durması önemli. Ankara ile diyalog kanalı açık tutulmalı ve üyelik süreci devam etmeli” ifadelerini kullandı. 

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ise, Almanya’nın Gümrük Birliği önerisine katıldıklarını ancak müzakereler konusunda Berlin’in tutumunun genel seçimlerden sonra daha da netleşeceğini söyledi.

Türkiye-AB müzakereleri, 2005 yılında başladı. Bugüne kadar katılım müzakerelerinde 35 başlığın 16’sı açıldı ve yalnızca bir tanesi geçici olarak kapatıldı. En son Haziran 2016’da 33’üncü fasıl olan Mali ve Bütçesel Hükümler açılmıştı. Ancak AB, Aralık ayındaki toplantısında Türkiye ile katılım müzakerelerinde yeni başlık açmama kararı aldı.

‘AB ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL’

Almanya’nın Türkiye ile ilgili açıklamalarına Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’ten sert tepki geldi. 

AB üyelerinin Türkiye’nin büyüklüğünü kavrayamadıklarını ifade eden Çelik, ”Türkiye denklemden çekildiği zaman tartışma çıkacak. Avrupa’nın problemleri Türkiye olmadan çözülemez. Almanya’nın yaklaşımı Türkiye’ye değil, AB’ye zarar verir. Türkiye ile müzakereler askıya alınsın ya da kesilsin şeklindeki sözlerin bile esasında radikalleşmeye verilmiş en büyük destektir. Müzakereleri askıya alalım gibi söymeler rahatsız edici. Bu işler çocuk oyuncağı değil. Ciddi sonuçları olur”oiye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X