AB’den 10 kat fazla büyüdük

Tarım alanında AB’den 10 daha fazla büyüme sağlandığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yeni hedefin sürdürülebilir sistem kurmak olduğunu söyledi.

AB’den 10 kat fazla büyüdük

AYDIN FİDAN

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Karacabey Tarım İşletmesi’nde tarımın 10 yılını değerlendirdi. TİGEM’in tarım işletmeleri hakkında bilgiler veren Bakan Eker, 18 işletmede, 330 bin hektar arazi işletildiğini kaydetti. Eker, ‘Bin civarında safkan arap tayı var, 150 bin baş koyun, 26 bin sığır cinsi hayvan var’ dedi.

AB’den 10 kat daha fazla tarımsal büyüme sağladıklarını ifade eden Bakan Eker, tarımsal sulama ve hayvancılıkta önemli yatırımlara imza attıklarını ifade etti. Maliyeti düşüren en önemli etmenin büyük işletmeler olduğunu kaydeden Eker, bu nedenle arazi bölünmesine sıcak bakmadıklarını anlattı. Hayvan varlığının da ciddi sayılara ulaştığına değinen Mehdi Eker, “GAP tamamlanırsa 280 bin dönüm ilave sulanabilir alan kazanacağız. 1 milyon dönüme çıkacak bu şekilde. Ürün deseni zenginleşiyor daha da zenginleşecek Güney ve İç Anadolu bölgeleri’ dedi.

ELEKTRONİK KÜPE

Bir soru üzerine GAP bölgesinin kimseye satılmadığını kaydeden Bakan Eker, özel sektöre en büyük teşviğin hayvancılık amacıyla kullanılması şartıyla, meraların kiralanması olduğunu söyledi. Koyunculuğu desteklerini kaydeden Eker, ‘120 saat sürü yönetim eğitimi verdik, çoban talebini karşılamak amacıyla. Sertifikalı çoban istihdamına 5 bin TL teşvik çıkardık. Ücretin yarısını karşıladık bu sayede. Bine yakın katılım oldu Türkiye genelinde. Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan bu teşviğin amacı küçükbaş hayvancılığı desteklemekti. 1984’te ilk hayvan sayımı yapıldı. 32 milyon olan koyun varlığı, teşvikler sayesinde 42 milyonu geçti. Mikroçip (elektronik küpe) uygulaması getiriyor koyunlarda önümüzdeki sene. Hırsızlıkların da önüne geçilecek’ diye konuştu.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA

Tarımda arazi toplulaştırması ve verilerin kayıt altına alınmasına ilişkin çalışmaları da anlatan Bakan Eker, ‘Tarım Bilgi Sistemiyle tüm tarımsal varlıklarımız anlık olarak tespit edilerek sisteme giriliyor sahadaki elemanlarımız tarafından. 2007-2013 itibariyle 10 bin personel var köylerde şu an bu iş için, gerekli eğitimi almış. Belirlenen 10 bin köyde görevlendirildiler. Tarım potansiyeli yüksek köylerde. 32.5 milyon tarım paserli var ülkemizin. 40 milyon kişi hala tarım alanlarından hissedar. Kente gitse de hissesini istiyor. Biz bunu çözdük. 2004’ten itibaren tarım arazilerinin belli büyüklük altında olması koşuluyla bölünmesini kaldırdık. 90 senelik bir hatayı düzelttik” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X