AB’den adil vergi sistemi önerisi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici, ”Alacağımız önlemler AB çapında adil, şeffaf ve etkili bir vergi sistemi oluşturmak için hazırlandı. Temel olarak ortak kural şirketlerin vergilerini kar ettikleri ye

AB’den adil vergi sistemi önerisi

Moscovici, Komisyonda düzenlediği basın toplantısında, AB’de uygulanacak yeni kurumlar vergisi düzenlemesi teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Vergi sistemi reform teklifinin bazı çok uluslu şirketlerin vergi ödemekten kaçınmasının önlenmesine yönelik olduğuna dikkati çeken Moscovici, “Alacağımız önlemler AB çapında adil, şeffaf ve etkili bir vergi sistemi oluşturmak için hazırlandı. Temel olarak ortak kural şirketlerin vergilerini kâr ettikleri yerde ödemesi” diye konuştu.

KÜÇÜKLER FAZLA ÖDÜYOR

Moscovici, Avrupa Parlamentosunun (AP) çalışmalarına göre şirketlerin çeşitli boşluklardan yaralanarak her yıl AB’de 50-70 milyar Euroluk vergi geliri kaybına yol açtığına işaret ederek, “Bazılarının ödemediği vergileri diğerleri ödemek zorunda kalıyor. Bu adil olmuyor. Kamu hizmetlerinde büyük kayıp yaşanıyor. Büyük firmalar nedeniyle küçük firmalar yüzde 30 fazla vergi ödüyor” değerlendirmesinde bulundu.

VERGİ CENNETİNE GİDİLEMEYECEK

Teklifle, şirketlerin kar ve faiz giderlerini başka ülkelere transfer etmelerinin önüne geçileceğini anlatan Moscovici, ”Alınacak önlemlerle, çok uluslu şirketlerin küçük şirketlerle aynı vergi kurallarına uyması sağlanacak. Şirketlerin karlarını vergi cenneti tabir edilen yerlere götürmelerinin önüne geçilecek” dedi. Moscovici, teklifin yasalaşması halinde, AB ülkelerinin şirketlerden aldıkları vergi ve şirket karlarına ilişkin bilgileri paylaşacaklarını, bunun da şeffaf bir vergi ortamı sağlayacağını belirtti. Vergi konusunda AB çapında koordineli bir yaklaşımın önemli olduğunu ifade eden Moscovici, ülkelerin kendi kurumlar vergilerini belirlemekte özgür olmaya devam edeceğini vurguladı.

ADİL REKABET İSTİYORUZ

Moscovici, büyüme, istihdam ve yatırım için Avrupa’daki vergi ortamının cazibeli olamaya devam etmesinin önemli olduğunu da anımsatarak, “Biz, AB’de tüm işletmelerin adil rekabet etmelerini istiyoruz. Alacağımız önlemler sadece AB işletmelerine yönelik değil, bunlar piyasada fayda sağlayan bütün firmalara yönelik” diye konuştu. Yeni teklifle AB, şirketlerin vergi ödemekten kaçmak için kullandıkları ortak uygulamalara karşı yasal ve bağlayıcı önlemler almayı planlıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X