AB’den ‘ayrılın’ baskısı

AB, İngiltere’nin ayrılık kararı sonrası bu sürecin zaman kaybedilmeden başlatılmasını istiyor. AP Başkanı Martin Shulz, İngiltere’den ayrılık başvurusunu salı günü yapmasını istedi.

AB’den ‘ayrılın’ baskısı

Birleşik Krallık’ta yapılan AB referandumundan çıkan ‘Brexit’ kararı, İngiltere üzerindeki ‘ayrıl’ baskısını artırdı. 

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Shulz, İngiltere’ye AB’den ayrılması için salı günü başvurmasını istedi. Shulz, dün yaptığı açıklamada, ‘Artık İngiltere hükümetinden ayrılık başvurusunu netleştirmesini istiyoruz’ dedi. AP başkını, yarın gerçekleştirilecek olağanüstü toplantının da bununu için doğru an olduğunu belirtti. 

 

BASKI ALTINDAYIZ

 

İngiltere’ye diğer AB üyesi ülke liderlerinden de gelen ‘hemen ayrılın’ açıklamaları İngliz hükümetini zor durumda bıraktı. Dün bir açıklama yaparak tepkisini dile getiren Dışişleri Bakanı Philip Hammond,  AB partnerlerinin birlikten ayrılığın,  hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istemeleriyle,  kendilerini baskı altında hissettiklerini söyledi. 

İngiltere’de AB’den ayrılığın başında çekenler,  süreci başlatmak için aceleye gerek olmadığını belirtiyor. 

İNGİLTERE SON KEZ

Yarın ayrıca 28 AB üyesi liderlerin olağan toplantısı yapılacak. Toplantıda önce İngiltere Başbakanı Devid Cameron da yer alacak. Ancak daha sonra Cameron ayrıcacak ve ‘yeni AB’ 27 üye ile  toplantılarına devam edecek. Toplantı sonunda da İngiltere’ye artık ayrılma sürecini başlakmasını talep edecek. 

MERKEL DEVREDE

AB ise süreçle ilgili atılacak adımları belirlemeye çalışıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’nin AB çıkış süreciyle ilgili müzakerelerle ilgili olarak ‘Çirkinleşmeye gerek yok, usulüne uygun yürütülmeli  ve acelesi yok’ yorumu yaptı. Ancak Merkel bu konda yalnız kaldı. Çünkü birçok AB üyesi ülkeler İngiltere’nin Birlik’ten hemen ayrılması gerektiği açıklamasını yaptı. Merkel atılacak adımları görüşmek üzere bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile biraraya geleceği bildirildi.

48 SAATTE 3 MİLYON İMZA

Bu arada İgiltere’de referandumun tekrarlanmasını talep ederek İngiliz Meclisi’ne online dilekçe gönderenlerin sayısı 3 milyona ulaştı.

İngiliz basınında referandumun tekrarlanabileceği yönünde bazı haberlerin yer almasının ardından halk kampanyaya rekor katılım gösterdi. İngiliz Parlamentosunun internet sitesindeki herhangi bir dilekçe 100 binin üzerinde imza topladığında, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında tartışılabiliyor. 

Birleşik Krallık’ta perşembe günü yapılan AB referandumunda yüzde 52 ayrılıktan yana, yüzde 48 ise birlikten yana oy kullanmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X